Evropska komisija za N1: Odluka NSRS predstavlja napad na Ustav BiH

Vijesti 04. jul 202315:21 0 komentara
Reuters/Yves Herman

Evropska komisija je izjavila u odgovoru za N1 da nedavna odluka Narodne skupštine Republike Srpske predstavlja napad na ustavni poredak u BiH, te da je bilo potrebno koristiti Bonske ovlasti kako bi se to zaustavilo.

Zakoni koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske napad su na integritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i na Ustav BiH. EU žali što je bilo potrebno da visoki predstavnik djeluje kako bi ih stavio van snage”, navodi se u odgovoru Evropske komisije za N1.

EU podsjeća da su Bonske ovlasti krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji. EU snažno apeluje na vlasti Republike Srpske da zaustave jednostrane akcije i umjesto toga da rade konstruktivno kako bi Bosna i Hercegovina bila u stanju da provede reforme za dobrobit svih građana i da napreduje na svom putu prema EU”, navode.

Podsjetimo, aktuelna dva zakona koja je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (neprimjenjivanje odluka visokog predstavnika i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH) Christian Schmidt je proglasio nevažećim. Potom, Schmidt je izmijenio i Krivični zakon kojim je propisao da je kažnjivo neprovođenje odluka OHR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!