Evropske medijske organizacije pozivaju Dodika da se izvini nakon napada na novinarku N1

Vijesti 22. nov 202311:52 0 komentara
F.Z./N1

Međunarodni institut za štampu (IPI) objavio je zajedničko saopštenje organizacija u okviru mehanizma Media Freedom Rapid Response (MFRR) koje osuđuju “uvredljivo i prijeteće” ponašanje predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika prema novinarki Snežani Mitrović i N1 televiziji, te ga poziva da se “javno izvini i prekine sve zastrašujuće postupke prema svim medijima”.

U današnjem saopštenju IPI navodi da se pridružuje svojim partnerskim organizacijama u organizaciji Media Freedom Rapid Response (MFRR) u osudi Dodikovog ponašanja, te organizacije upozoravaju da su “ova agresivna retorika prema pripadnici medija, te naznake državnog praćenja medija, najnoviji primjeri u višedecenijskoj listi Dodikovih pritisaka na novinare i nezavisne medije” u bh. entitetu Republici Srpskoj.

Kao što je istaknuto nakon nedavne misije u zemlji koju je organizirao MFRR, ovo neprijateljstvo prema kritičkom novinarstvu u Republici Srpskoj – posebno od samog Dodika – predstavlja prijetnju slobodi medija i doprinosi nesigurnosti u novinarskoj zajednici”, navodi se u saopštenju, te se objašnjava da se incident dogodio na konferenciji za novinare 16. novembra na kojoj je novinarka N1 Dodiku postavila pitanje o njegovim vezama sa brojnim osobama koje su nedavno uhapšene u policijskoj akciji.

Navodi se da je Dodik na konferenciji za novinare reagovao agresivno i optužio njenu televiziju N1 da laže, vodi “antisrpski narativ” i aktivno nastoji da “uništi” Republiku Srpsku. Zatim joj je na neprikladan način oteo mikrofon iz ruke i zaprijetio timu N1 rekavši im: “Mislite da mi nemamo službu koja vas prati šta radite?”.

Nakon događaja, novinarku Mitrović lično nazvao Dodik te je vikao na nju i vrijeđao je psovkama. Dodik joj je rekao da je nezadovoljan izvještajem koji je N1 objavio o konferenciji za novinare.

Naše organizacije osuđuju prijeteći i opasni jezik koji je Dodik koristio i na konferenciji za novinare i tokom telefonskog razgovora, što predstavlja neprihvatljiv verbalni napad na profesionalnog novinara”, navodi IPI.

Nažalost, ovakvo ponašanje se nekažnjeno nastavlja godinama. Dodik je novinare koji ga kritikuju u više navrata označio kao izdajice i neprijatelje države, te im prijetio, uključujući višestruke verbalne napade na novinarke. Kada budu upitani o ovoj retorici, zvaničnici vlade omalovažavaju ovu stvar. U stvarnosti, ovaj jezik ima za cilj da izoluje i diskredituje one koji nastavljaju da postavljaju osetljiva pitanja i pozivaju na odgovornost. Također normalizuje šire napade građana na novinare u Republici Srpskoj i šire”, ističe se.

Ističe se da organizacije u MFRR-u podržavaju Udruženje BH novinari u razmatranju pravnih opcija, uključujući i eventualno podnošenje krivične prijave. Također se ističe da se “sugestiji da državni organi prate rad N1 i potencijalno drugih nezavisnih medija u zemlji također mora pristupiti s najvećom ozbiljnošću i potencijalnom istragom”.

Navodi se da MFRR pozdravlja brz odgovor domaćih i regionalnih medijskih udruženja u osudi verbalnog napada na novinarku Mitrović i pružanju podrške, te da organizacije stoje iza Snežane Mitrović, njenog medija N1 i svih onih novinara u Republici Srpskoj koji nastavljaju da obavljaju njenu misiju za javno dobro i postavljaju teška pitanja “u sve više neprijateljkoj klimi”.

Zajednički pozivamo Milorada Dodika da se javno izvini za svoje ponašanje i da se obaveže da će se sva buduća komunikacija sa i o novinarima odvijati na profesionalan način koji dolikuje statusu javne funkcije koju obavlja”, navodi se.

Saopštenje potpisuju: IPI, ARTICLE 19 Europe, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), OBC Transeuropa (OBCT).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!