Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima: Više od 70 posto žrtava trgovinom u BiH su djeca

Vijesti 18. okt 202414:01 0 komentara
N1/Ilustracija

Povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u organizaciji World Visiona BiH, Koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima Kantona Sarajevo i JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo, danas je održana radionica na temu "Jačanje uloge mobilnog identifikacijskog tima u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima i njihovo unaprijeđeno djelovanje u lokalnoj zajednici".

Kako je istakla Adisa Redžić, projekt menadžerica organizacije World Vision Bosnia and Herzegovina, Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima posvećen je svim žrtvama trgovine ljudima, ali i svim profesionalcima koji ulažu napore da rade na rješavanju ove problematike na koju treba ukazivati, svakodnevno. Statistički gledano, više od 70 posto žrtava trgovine u Bosni i Hercegovini su djeca.

“Naša realnost je takva da su nam, najvećim brojem, djeca žrtve trgovine ljudime i izloženi su različitim oblicima eksploatisanja. Statistički, djeca su najviše ugrožena u prisilnom prosjačenju, zatim seksualnoj eksploataciji i na kraju radnoj eksploataciji. Ovo je povod da podignemo svijest svih aktera da damo podršku, odgovor i da zaštitimo djecu“, izjavila je Redžić.

Mirsada Poturković iz Kantonalnog centra za socijalni rad potvrdila je da su pokazatelji o broju trgovine ljudima uznemirujući te da je obilježavanje ovog dana značajno kako bi se ukazalo na problem.

“Imamo problem i moramo se suočiti s njim i raditi na prevenciji. Od zakonodavne vlasti moramo tražiti stvaranje pretpostavki da se uspješno nosimo s problemom trgovine ljudima”, izjavila je Poturković.

Na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo je u aprilu 2020. godine osnovala Koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima KS koji poduzima aktivnosti koje su u direktnoj ili indirektnoj vezi s borbom protiv trgovine ljudima.

Ovaj tim svakog mjeseca te polugodišnje, Vladi Kantona Sarajevo podnosi izvještaj o stanju trgovine ljudima u Kantonu Sarajevo.

Prema izvještajima tima u toku 2024. godine evidentirano je pet potencijalnih žrtava trgovine ljudima, koje su adekvatno zbrinute uz angažman JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo, dok su policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo sačinili izvještaje o počinjenim krivičnim djelima za tri punoljetne osobe, koje su predate u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, od kojih je za dvije određen pritvor.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva Admir Katica najavio je da će u narednom periodu sve aktivnosti biti usmjerene na otvaranje sigurne kuće na području Kantona Sarajevo, što bi u velikoj mjeri olakšalo borbu protiv trgovine ljudima.

“Uložit ćemo maksimalne napore da na lokalnom nivou ostvarimo saradnju za iznalaženje prostora i otvaranje sigurne kuće i maksimalno ćemo se boriti da nađemo adekvatan prostor jer je veoma važno za žrtve trgovine ljudima da znaju da u Kantonu Sarajevo postoji takvo mjesto gdje se mogu osjećati sigurno i zaštićeno, posebno kad se radi o najosjetljivoj kategoriji, djeci”, poručio je Katica.

Mobilni tim JU “Kantonalni centar za socijalni rad” Sarajevo je u proteklom periodu, u saradnji sa policijskim službenicima i službama socijalne zaštite, provodio aktivnosti na terenu s ciljem otkrivanja, identifikacije i zbrinjavanja djece zatečene u prosjačenju. O djeci zatečenoj u prosjačenju su sačinjene službene zabilješke koje su dostavljene policijskim upravama. O zatečenoj djeci na ulicama redovno su obavještavane i nadležne službe socijalne zaštite pri čemu im je upućivana molba da poduzmu mjere i radnje iz okvira svojih nadležnosti kako bi zaštitili živote i zdravlje djece.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković istakla je značaj rada mobilnog tima.

“Mobilni tim Kantonalnog centra za socijalni rad i svi uposlenici, i pored svih problema s kojima se suočavaju na terenu, ipak nalaze rješenja. Potrebno je da smo mi kao zakonodavna vlast, sa izvršnom, upoznati sa svim problemima i izazovima sa kojima se susrećete u radu, a sve kako bi pokušali naći najbolje rješenje i doprinijeli još boljoj prevenciji”, izjavila je Pavić Pečenković.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota Muminović istakla je značaj institucionalnog jačanja i interresorne saradnje.

“Zaista intenzivno pratimo rad svih učesnika u ovom procesu, komuniciramo i sarađujemo. Pred nama su velike prilike i šanse da pomognemo da zacijeli društvo i porodica i da detektujemo sve negativne pojave i krenemo da ih hrabro i zajedno rješavamo”, izjavila je Hota Muminović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!