Evropski dopisnik N1 iz Brisela: Dejton se našao u završnoj deklaraciji NATO-a

Vijesti 14. jun 202112:55 4 komentara
N1

Čelnici 30 članica NATO-a okupili su se danas na samitu u Briselu na kojem bi trebali donijeti odluke o reformama Saveza do 2030., što uključuje prilagodbu izazovima poput destabilizacijskih aktivnosti Rusije, uspona Kine, terorističkih prijetnji, kibernetičkih napada i klimatskih promjena.

Ukopavanje predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u stav da Hrvatska neće podržati završnu deklaraciju današnjeg NATO-summita u Briselu ako se ne promijeni formulacija koja govori o Bosni i Hercegovini, tj. ako se ne spomene Daytonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva, ipak je urodila plodom, saznaje N1.

Evropski dopisnik N1 Nikola Radišić danas je u Newsroomu na N1 iznio svoja saznanja o ovome.

“Kako sam saznao, definitivno se Dejton našao u završnoj deklaraciji i u tekstu koji je pripremljen kao i izborna reforma”, naveo je Radišić te dodao:

“Šest dana je, praktično, trajala inicijativa Hrvatske i njihova diplomatska akcija da se upravo ove stavke ubace u završnu deklaraciju”.

Kako je naveo Radišić, Hrvatsku je iznenadio draft završne deklaracije koji je stigao 6. juna u kojem ponovo nisu navedeni Dejtonski sporazum, konstitutivni narodi ni izborna reforma.

“Ovoga puta je Hrvatska smatrala da situacija u Bosni i Hercegovini nije ista kao ranijih godina, odnosno da je situacija pogoršana i nestabilnija. Zbog toga su insistirali da se eksplicitno u završnoj deklaraciji pomene sve ovo. Deklaracija se poziva na Dejton, ali se eksplicitno ne spominju tri konstitutivna naroda, ali znamo da Dejtonski sporazum u stavu 4 upravo o tome govori. Čini se da se Hrvatskoj izašlo ususret time što je u deklaraciji navedena potreba za izbornom reformom, odnosno reformom izbornog zakonodavstva. Nije jasno ko stoji iza brisanja svega ova”, naveo je Radišić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare