Evropski parlament zatražio aktivaciju sredstava IPA III za BiH, Zovko uputila oštru poruku bh. političarima: Koliko je još žrtava potrebno da se pokaže dobra volja za komprimisom?

Vijesti 09. okt 202413:19 0 komentara
N1

Evropski parlament raspravlja o poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, dok Evropska unija već pruža značajnu pomoć putem Mehanizma civilne zaštite. Evropska parlamentarka Željana Zovko obratila se parlamentarcima i apelovala da se aktivira Evropski fond solidarnosti za BiH, ali je uputila i oštru poruku bh. političarima.

Zovko je podsjetila da je do sada u poplavama i odronim u BiH poginulo najmanje 20 života, ali da se za mnogima još traga, a da je stanovništvo hitno evakuirano zbog opasnosti od novih poplava.

“Kao najveći partner BiH naša dužnost je aktivirati sva sredstva kako bi omogućili pružanje prijeko potrebne pomoći BiH. Dvanaest zemalja članica EU je preko mehanizma Civilne zaštite ponudilo svoju pomoć. Svi napori solidarnosti i pomoć su ključni kako bi se što prije sanirali putevi i locirali nestali. Međutim BiH još treba našu neodgodivu pomoć. Pozivam na aktiviranje Evropskog fonda solidarnosti koji je osvim za države članice već korišten za zemlje kandidatkinje i pružanje dugoročne finansijske podrške preusmjeravanjem sredstava iz IPA III fonda. BiH mora imati prisutp ovim sredstvima kako bi se omogućila brza reakcija obnove infrastrukture i pomoć najugroženijima”, kazala je Zovko.

Napomenula je da je Vlada Hrvatske donirala odmah 10 miliona eura te time pokazala da je najveći prijatelj BiH. Potom je uputila oštru poruku političarima BiH.

“Od političara u BiH tražim da pokažu solidarnost svih nivoa vlasti i žurno odblokiraju proces usaglašavanja potrebnih odluka za upućivanje reformske agenda koja je potrebna EU za plan rasta. Koliko je još žrtava potrebno da se pokaže dobra volja za kompromisom?”, apelovala je Zovko.

U Evropskom parlamentu mogla se čuti i kritika na račun lokalnih vlasti u kontekstu kamenoloma u Donjoj Jablanici koji nije imao potrebne dozvole.

“U svakoj tragediji postoji nepšto dobro. Ponovo smo svjedočili solidarnost među ljudima kako bi pomogli jedni drugima i kako se brišu granice u pomoći. Tražimo do EU da odmah prenamjeni dio sredstava iz pretpistupnih fondova za BiH”, kazao je Gordan Bosanac iz Zelenih.

Podsjetili su i da su poplave u BiH, koje su uslijedile nakon poplava u Srednjoj Evropi, su posljedica kilimatskih promjena.

Iz EP su poslane poruke saučešća i podrške narodu Bosne i Hercegovine.

Sve informacije o situaciji s poplavama i odronima pratite u našem LIVE Blogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!