Evropski sud razmatraće zahtjev BiH da preispita presudu u slučaju ‘Kovačević’

Vijesti 15. dec 202316:06 0 komentara
N1/F.Z.

Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava razmatraće zahtjev Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) za preispitivanje presude u slučaju "Kovačević protiv BiH".

Petočlano sudskog vijeće tog Suda na sjednici 14. decembra, kako se navodi u zvaničnom saopštenju, odlučilo je da predmet proslijedi Velikom vijeću na zahtjev Vijeća ministara BiH.

Kovačević se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu žalio, jer mu je ugroženo aktivno biračko pravo pošto, kao neko ko živi u entitetu Federacija BiH, može da glasa isključivo za Hrvata i Bošnjaka kada bira članove Predsjedništva BiH.

Evropski sud za ljudska prava je presudio krajem augusta da su prava Slavena Kovačevića prekršena i da je diskriminisan.

U presudi je Sud konstatatovao kako konstitutivni narodi, što su po Ustavu BiH Bošnjaci, Srbi i Hrvati, “očigledno uživaju povlašten položaj u sadašnjem sistemu”.

BiH je podnijela tom sudu zahtjev za preispitivanje presude 5. oktobra.

Žalbu su uputile vršiteljke dužnosti agentica BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava Monika Mijić i Jelena Cvijetić.

Kovačević je osporavao nadležnost agentica zbog njihovih isteklih mandata, te je Evropski sud za ljudska prava tražio i izjašnjenje BiH u vezi sa njegovim navodima.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa, krajem oktobra, agentice BiH su ustvrdile kako njihova legitimnost nije upitna.

Slaven Kovačević, koji je i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, za RSE navodi kako još nije dobio od Evropskog suda obrazloženje šta je razlog da se predmet proslijedi Velikom vijeću.

“Po članu 43 Evropske konvencije o ljudskim pravima, nema dodatnih elemenata koji bi doprinijeli da se ta presuda promijeni ili stavi van snage”, navodi Kovačević za RSE.

Dodaje da je “nevjerovatno” da Sud u Strazburu nije prihvatio stav iz pisma zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zukana Heleza u kome je početkom novembra naveo da agentice “nemaju riješen status”, jer to Vijeće ministara “nije rješavalo”.

Kovačević ističe da je Sud tražio od BiH izjašnjenje o agenticama do 31. oktobra, te da je predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, kako tvrdi mimo zakona, poslala svoje pozitivno mišljenje o statusu agentica.

“To u Evropskom sudu za ljudska prava može stvoriti praksu vrlo diskutabilnih razmjera, da svako može biti agent”, rekao je Kovačević.

Prema Članu 43 Evropske konvencije za ljudska prava, svaka stranka u roku od tri mjeseca od dana donošenje presude vijeća, može, u posebnim slučajevima, da zahtijeva da se predmet iznese pred Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava.

U istom članu stoji da će odbor od pet sudija Velikog vijeća prihvatiti zahtjev ako se predmet tiče nekog ozbiljnog pitanja vezanog za tumačenje Konvencije ili ozbiljnog pitanja od opšte važnosti.

Ako odbor prihvati zahtjev, Veliko vijeće odlučuje o predmetu presudom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!