Evropsko vijeće odobrilo šest miliona eura pomoći za Balkanske medicinske snage

Vijesti 10. jun 202217:30 > 17:49 0 komentara
AFP

Evropsko vijeće je usvojilo mjeru pomoći u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) u vrijednosti od šest miliona eura za Balkanske medicinske snage (BMTF) kako bi podržalo izgradnju kapaciteta za ovu multinacionalnu jedinicu kroz nabavku neophodne opreme i materijala za sanitetske jedinice Oružanih snaga učesnica Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

“U tom kontekstu, cilj mjere je jačanje vojnomedicinskih kapaciteta regiona i napora za pružanje pomoći civilima, te na kraju doprinošenje regionalnoj saradnji i koheziji”, navodi se u saopćenju Evropskog vijeća.

Kako bi se taj cilj postigao, navodi se da će ova mjera pomoći u finansiranju sredstava za mobilnost komponenata za terenske bolnice po “Role 2” standardima, laboratorijske opreme i potrepština te IT i komunikacione opreme.

Navodi se da je ovakvu vrstu pomoći u ime BMTF-a zatražila Republika Sjeverna Makedonija u aprilu ove godine.

EPF je osnovan 2021. godine kako bi podržao partnere širom svijeta u oblastima odbrane, a s krajnjim ciljem sprečavanja sukoba, očuvanja mira i jačanja međunarodne sigurnosti i stabilnosti.

BMTF je osnovan kao regionalna inicijativa koja okuplja šest zemalja učesnica, odnosno Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Sloveniju, s ciljem pružanja brzog i efikasnog odgovora na zemlje ili regione pogođene katastrofom korištenjem već postojeće vojne medicinske kapacitete zemalja učesnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!