EWB: Kako “odbrana Srbije” od rezolucije o genocidu služi Vučićevoj izbornoj kampanji

Vijesti 24. maj 202416:26 0 komentara
Screenshot

Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koju je u četvrtak usvojila Generalna skupština UN-a, poslužila je kao “još jedna prilika da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokaže nacionalističke mišiće uoči lokalnih izbora zakazanih za 2. juni”, navodi European Western Balkans.

EWB navodi da je glasanje u UN-u uslijedilo nakon više sedmične kampanje u Srbiji da se rezolucija predstavi kao nešto što Srbe označava kao “genocidni narod”, iako se u predloženoj rezoluciji ne pominju ni Srbi ni Srbija.

Navodi se da je u Srbiji, zbog velikog broja “uzdržanih” glasova, ishod glasanja protumačen kao “velika moralna pobjeda” koju je ostvario predsjednik Srbije.

Tokom glasanja, Vučić je u sjedištu UN-a sjedio ogrnut zastavom Srbije u znak protesta. Državnu zastavu ogrnuli su i članovi Vlade Srbije, koji su se okupili u Beogradu da prate direktan prenos zasijedanja.

Pored toga, kolona vozila okićenih srpskim zastavama viđena je i u centru Beograda i u sjevernoj Mitrovici, a učesnici su pjevali patriotske pjesme.

Također su u četvrtak u podne zazvonila zvona na svim hramovima Srpske pravoslavne crkve, na inicijativu patrijarha srpskog Porfirija. Prije puta, Vučić je posjetio Hram Svetog Save u Beogradu i blagoslovio ga je Patrijarh koji mu je poželio sreću i da “ima dovoljno snage za teške dane”.

“Jedan od najvećih Srba svih vremena”

EWB ističe da su režomski mediji u Srbiji Vučića prikazali kao “jednog od najvećih Srba svih vremena, koji je imao snage i hrabrosti da se suprotstavi najvećim silama Zapada”.

Vučić je u poslednja dva mjeseca insistirao da se u nacrtu rezolucije Srbi označavaju kao “genocidni narod”.

Poruka “Mi nismo genocidan narod” postavljena je na Kuli Beograd, te na mnogim plakatima širom grada. Na sličan način su i drugi državni zvaničnici u Srbiji izrazili podršku predsedniku “u njegovoj borbi za interese Srbije”.

“Epska bitka” protiv Nacrta rezolucije o Srebrenici koju je vodio Vučić, bila je goruća tema i na skupovima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) za lokalne izbore u Beogradu, Novom Sadu i mnogim drugim mestima u Srbiji, zakazanim za 2. juna.

Na primer, Vučić je na javnom skupu koji je organizovala SNS u Novom Sadu rekao da ide u Njujork da “brani” zemlju, dok je kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić izjavio da je Rezolucija o Srebrenici bio bi veliki teret za buduće generacije u Srbiji.

EWB ističe da je jedan od najjačih glasova protiv nacrta rezolucije dolazio od predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika, “samozvanog branioca srpskih nacionalnih interesa”. Naime, Dodik je u Banjaluci organizovao javni skup pod sloganom: “Srpska te zove” i u više navrata ponovio da Republika Srpska više ne može biti dio Bosne i Hercegovine, nudeći “mirno razlaz” od drugog entiteta, Federacije (FBiH).

Ni riječi o “genocidnom narodu”

Međutim, EWB ističe da Rezolucija UN-a o Srebrenici, koju su predložile Njemačka i Ruanda, a susponzoriralo više od 30 zemalja, nije označila ni Srbiju ni Republiku Srpsku kao “genocidne”.

Rezolucija poziva na utvrđivanje 11. jula kao Međunarodnog dana razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. Godine. Također osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice UN-a da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, kako bi spriječili poricanje i iskrivljavanje, kao i svaku pojavu genocida u budućnosti.

Slični izrazi nalaze se u Rezoluciji o Ruandi, koju je usvojila Generalna skupština UN-a 2014. godine, a usmjerena je na obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Tutsiima. Rezolucija o Ruandi pozvala je zemlje članice UN-a da se “ponovno posvete spriječavanju i borbi protiv genocida i drugih teških zločina prema međunarodnom pravu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!