Facebook uklanja sadržaje gdje se negira genocid, ali nisu jasni kriteriji

Vijesti 10. nov 202117:43 > 18:57 2 komentara
BIRN BiH/Ilustracija

Čini se da društvena mreža Facebook češće uklanja ili blokira sadržaje u kojima se negira genocid ili veličaju osuđeni ratni zločinci, sudeći prema primjerima takvih sadržaja koje su pratili novinari Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). To su potvrdili iz ove društvene mreže, ali nisu naveli jasne kriterije zbog kojih neki sadržaji ostaju neuklonjeni.

Korisnik Facebooka Nemanja Čekić na svom profilu je objavio fotografiju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i nekadašnjeg komandanta pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) Milorada Miše Pelemiša, na kojoj je Mladiću stavio cenzurisanu traku preko očiju, objasnivši da je to uradio “zbog Facebooka”.

“Milorad Mišo Pelemiš sa šefom (morao sam cenzurirati zbog fejsa, ali svi znamo ko je hadžija) ps. Na ekskluzivnim fotografijama ćete mi zahvaliti kasnije”, napisao je Čekić u objavi.

On je za BIRN BiH kazao kako je ranije u više navrata bio “sankcionisan” od “Facebook administracije”, zbog čega mu je na duži period bila zabranjena bilo kakva interakcija na ovoj društvenoj mreži.

“U trenutku presude generalu, zbog pružene podrške prethodni profil mi je u potpunosti obrisan, zajedno sa stranicom koja je brojala preko 30.000 pratilaca, bez mogućnosti povratka”, rekao je Čekić.

On misli da ukoliko cenzuriše fotografiju, odnosno govori o Mladiću koristeći inicijale ili, kako kaže, često napiše “Mlatko Radić”, neće trpjeti nikakve sankcije. Zbog takvog odnosa uvjeren je da Facebook ima algoritam koji sam uklanja ovakve sadržaje.

“Međutim, primijetio sam da osobe s malo pratilaca, odnosno osobe čije objave nemaju visok doseg pregleda, reakcija ili komentara neće trpjeti sankciju ako pišu o Ratku ili objavljuju njegove fotografije”, kazao je on.

U komentarima ispod ove objave nekoliko osoba je potvrdilo da im je ranije uklanjan sadržaj ili blokiran profil zbog sličnih objava.

BIRN BiH je ranije pisao kako društvene mreže, uključujući i Facebook, počinju da uklanjaju sadržaje u kojima se negira genocid ili se veličaju ratni zločinci, ali kompanije koje njima upravljaju nisu potpuno transparentne na koji način i po kojim kriterijima uklanjaju sadržaj te zašto je nekim sadržajima i dalje dozvoljeno da ostanu dostupni. Prateći ovakve objave na društvenim mrežama, posebno od ljeta ove godine, od kada je u BiH zabranjeno neigrati genocid ili veličati ratne zločince, novinari BIRN-a BiH su primijetili manje takvog sadržaja na Facebooku.

Ali neki profili koje prate novinari BIRN-a BiH i koji dijele takve sadržaje ostaju dostupni i mjesecima kasnije.

Bez odgovora zašto neki sadržaji ostaju dostupni

Iz kompanije “Meta”, što je novi naziv za firmu u čijem je vlasništvu društvena mreža Facebook, za BIRN BiH kažu kako imaju pravila koja zabranjuju opasnim organizacijama ili pojedincima korištenje njihove platforme i kako oni, “kad god ih pronađu”, uklanjaju sadržaje koji ih hvale, predstavljaju ili podržavaju.

“Ovo uključuje teroriste, kriminalne organizacije, ‘hate figures’ i druge grupe i pojedince uključene u nasilje. Da bismo sproveli ova pravila, imamo specijalizovan tim fokusiran na uklanjanje ovih organizacija s naših platformi i traženje novih prijetnji”, rekao je glasnogovornik “Mete” za BIRN BiH.

Iz “Mete” su za BIRN BiH objasnili kako se sadržaj ne uklanja isključivo na osnovu prijava, nego samo ukoliko nakon njihove provjere dođu do zaključka da on krši pravila. Ali kompanija ova pravila nije javno objavila.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je internetskim kompanija Facebooku, Twitteru, Googleu i YouTubeu ranije uputio zahtjev da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama, nakon čega su od svih, osim “Mete” dobili potvrdan odgovor kako oni “sankcionišu svaki govor mržnje”.

“Dakle, te socijalne platforme uklanjaju svako negiranje genocida u Srebrenici i veličanje osuđenih ratnih zločinaca”, kaže Emir Ramić, direktor Instituta, koji naglašava kako su platforme svih socijalnih mreža “idealno mjesto za negiranje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti”, kao i presuđenih ratnih zločinaca, a da zbog prisustva velikog broja ljudi to sve predstavlja veliki problem.

“Od Facebooka nismo dobili konkretan odgovor, ali na naša pojedinačna traženja da se uklone sadržaji koji negiraju genocid u Srebrenici Facebook je pozitivno reagovao uklanjajući iste”, objasnio je Ramić.

Opširnije na portalu Detektor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare