Fajon o kandidatskom statusu za BiH: Ostvarili smo veliki diplomatski uspjeh!

Vijesti 16. dec 202214:01 0 komentara
N1

Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova Slovenije i nekadašnja poslanica u Evropskom parlamentu sa ponosom je pozdravila dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

“Veoma sam ponosna da je Slovenija i cijela slovenačka politika u ovom slučaju pokrenula usklađenu i važnu inicijativu za dodjelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini. Građanima Bosne i Hercegovine iskreno čestitam – to je jedan veliki i važan korak za državu i za njene građane na putu do članstva u Evropskoj uniji”, istakla je Fajon.

Dodala je kako će Slovenija kao i do sada, kao iskrena prijateljica pomagati Bosni kada je riječ o neophodnim reformama koje su potrebne za započinjanje pristupnih pregovora.

“Mislim da smo zaista ostvarili jedan veliki diplomatski uspjeh. Sjećam se da sam na početku svog mandata prva započela raspravu o Bosni i Hercegovini u svjetlu izmijenjene geopolitičke situacije i posljedica rata u Ukrajini. Na prvom zasjedanju ministara spoljnih poslova u junu u Luksemburgu nismo mogli da zamislimo da ćemo raspravljati o Bosni i Hercegovini, a nakon nekoliko mjeseci smo donijeli političku odluku. Dakle, sve je moguće”, podsjetila nas je Fajon.

Ipak, napominje, sada je trenutak da BiH i EU iskoriste priliku za svjež novi zamah kada je riječ o reformama, angažmanu i odgovornosti koju država sada ima i da svi akteri u BiH sprovode ključne reforme.

“Prilika je tu, Slovenija će da pomaže, a ja samo mogu da kažem da se radujem jer je to važna politička poruka svim državama, ne samo BiH, u vrijeme brutalnog rata u Ukrajini – da države Zapadnog Balkana nećemo ostaviti iza sebe i da je cijeli Zapadni Balkan za Evropu veoma važan jer se suočavamo sa zajedničkim velikim globalnim izazovima – od bezbjednosnih pa na dalje”, zaključila je slovenačka ministrica.

Podsjetimo, članovi Evropskog vijeća sinoć su dali zeleno svjetlo kojim je BiH zvanično dobila status kandidata za članicu Evropske unije. Ovo je, prema riječima mnogih, historijski dan za našu državu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!