Faruk Kapidžić upozorio: Klizište će napraviti havariju na Trebeviću, poplavit će i dio Baščaršije

Vijesti 28. okt 202417:12 0 komentara
Screenshot/YouTube

Budući da je proteklih dana sve više aktuelna tema klizišta na Trebeviću koje bi se, prema mišljenjima stručnjaka, mogla pokrenuti uslijed gradnje objekta Trebević Hillsa, to je bila tema i današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

Naime, zastupnici Skupštine KS danas su, između ostalog, raspravljali o Prijedlogu Odluke o usvajanju Programa uređenja građevinskog zemljišta i realizacije kapitalnih investicija za 2024. godinu.

Faruk Kapidžić, zastupnik u Skupštini KS (SDA) u svom obraćanju je upozorio na potencijalne opasnosti na Trebeviću zbog klizišta i sva dešavanja koja mogu uslijediti uslijed toga.

Mišljenja je da se sredstva u Zavodu za izgradnju KS moraju pripremiti tvrdeći da će potencijalno klizište na planini u Sarajevu “kliznuti i napraviti havariju sličnu onoj u Jablanici”. Smatra da je trebalo planirati i izdvojiti sredstva za rješavanje klizišta na Trebeviću, barem na onom području koje pripada Federaciji Bosne i Hercegovine.

“I odmah treba pripremiti sredstva jer ono će kliznuti prije ili kasnije i napraviti havariju sličnu onoj u Jablanici. Taj dio Zavod za izgradnju KS, odnosno Vlada KS, mora ubaciti odmah u budžet i riješiti pitanje klizišta. Ovdje krivim Vladu KS koja de facto treba i upravljati Zavodom za izgradnju KS i da preduprijedi ove probleme”, naveo je Kapidžić.

Zatim je dodao:

“Na Trebeviću će se na dva mjesta desiti havarija. Jedna će biti prema kućama na Toki Džeki, a druga prema Miljacki s druge strane Brusa i to obje zbog velikih investicija koje rade u Republici Srpskoj na graničnom području. Dio prema Brusu će se spustiti i kliznuti i začepit će Miljacku te će napraviti trenutni prekid vode. Onda će to probiti i poplaviti dio Baščaršije. Napravit će havariju i direktno na kućama koje se nalaze odmah ispod klizišta, odnosno, zemlje koja je kliznula. Ne znam na koji način se može to uraditi, ali znaju stručni ljudi koji su se dosad trebali već angažovati i firme i istraživače kako bismo vidjeli šta možemo na našem dijelu napraviti s obzirom na to da na onom dijelu koji pripada RS ne možemo ni na šta sada utjecati, ali se naravno treba i sa njima pričati jer to nije normalno. Nije normalno da se radi ono što se radi na Trebeviću, a pogotovo nije normalno da mi ništa ne poduzimamo nakon što to sve krene nizbrdo na kuće i može sići i do Miljacke”. 

Obraćanje Kapidžića na ovu temu možete pogledati na videu ispod od otprilike 1:08:40 minute:

Inače, kantonalni vodni inspektor informaciju o utvrđenom stanju na ovoj lokaciji nedavno proslijedio federalnoj vodnoj inspekciji na dalje hitno postupanje.

Zbog potencijalne opasnosti na Bistričkom potoku: Upućen urgentni zahtjev RS za inspekcijski nadzor

Nakon toga ih je glavni inspektor obavijestio da je prema Inspektoratu RS upućen urgentni zahtjev za inspekcijski nadzor.

Podsjećamo, načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić održao je nedavno press konferenciju na kojoj je ukazao na ovaj problem navodeći pritom, između ostalog, da je vidio projekat Trebević Hillsa koji mu je sporan upravo zbog velikog broja objekata te je dodao da se dio Bistričkog potoka koji je u nadlženosti ove općine redovno čisti te da je problem ovaj dio koji se nalazi na području RS.

Nakon pokretanja ove teme alarmirale su se vlasti i iz RS navodeći da će se nakon inspekcijskog nadzora na Zlatištu, dijelu na kojem se gradi Trebević Hills, odlučiti kako dalje postupiti.

S druge strane, ministra komunalne privrede Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak je najavio krivičnu prijavu protiv vlasti Istočnog Starog Grada zbog ovog problema.

Ekipa N1 je sredinom ovog mjeseca boravila na ovom području gdje smo iz zraka snimili kakva je trenutna situacija.

(VIDEO) Pogledajte kako iz zraka izgleda klizište na Trebeviću

Na snimku je prikazana poprilično velika pukotina na livadi koja se nalazi tačno ispod gradilišta i Bistričkog potoka sa desne strane, a pored kojeg se nalazi naselje.

Upravo ta naselja se nalaze u blizini ovog već napuknutog tla i osim Boguševca, prvo naselje koje se također smatra ugroženim su Bostarići, a ispod njih Širokača i mnoga druga.

Trebević zbog Jablanice postao tema: Mještani već imaju pukotine na kućama, a na klizišta se i ranije ukazivalo

Važno je istaći i to da i stručnjaci upozoravaju na to da je padina Trebevića prepuna klizišta. Osim toga, profesori iz ove oblasti su naveli i da je područje cijelog Sarajeva tempirana bomba kako zbog načina gradnje i postojanja velikog broja nelegalnih objekata tako i zbog krčenja šuma i urbanizacije planina.

Također, oglasili su se i iz menadžmenta Trebević Hillsa odakle su poručili da ne krše nikakve propise u gradnji.

Osim tog oglašavanja i jučer su iz Trebević Hillsa naveli da je očišćen jedan dio Bistričkog potoka ističući da je određene stijene potrebno minirati.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!