Fazlić o migrantskoj krizi: To je kao zemljotres koji ne možete zaustaviti

Novi dan 14. jul 202109:10 > 11:50 2 komentara
Šuhret Fazlić (N1)

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je za N1 kako je situacija s migrantskom krizom bolja u tom kantonu, ali i da i dalje postoji nerazumijevanje vlasti za ovaj problem. Zbog nesuglasica na nivou USK-FBiH-BiH istakao je da se "često ponaša kao magare u magli". Za migrantsku krizu je rekao da je "kao zemljotres koji ne može spriječiti".

“To govorim za područje cijelog grada gdje je manji pritisak. Mi smo u 2019. godini imali grupe od po 200 migaranata i opsjedali su grad. S obzirom na to da nadležni bolje postupaju i vode ove postupke, situacija je poboljšana, radi se na unapređenju kampa Lipa. U Bihaću smo imali nekoliko divljih kampova pa smo na Štabu civilne zaštite donijeli odluku da poduzmemo čišćenje tih lokacija od smeća, a migrante smo izmjestili na druge lokacije”, istakao je Fazlić.

Oko 267 migranata je prebačeno u kamp Lipa jučer iz zapuštenog objekta Krajina-metal.

“Ostala je još veća grupa migranata u napuštenom objektu Energoinvesta, ali to je Sizifov posao jer ih prebacimo u Lipu i oni odu valjda zbog komunikacije zbog krijumčara. Situacija je u Lipi daleko bolja, imaju sve uslove za život i ima dovoljno mjesta za sve njih. Međutim, oni i dalje odlaze u napuštene prostore, u grad. Iako pravdaju svi da nemaju hrane, mislim da ne može biti gora situacija u Lipi od onih u šatorima i napuštenim objektima”, kazao je.

Divlji kampovi se ne mogu spriječiti

Kazao je da u ovakvim aktivnostima Grad Bihać troši svoj novac u velikoj mjeri.

“Ne može se nažalost spriječiti formiranje divljih kampova. To se samo mora fizički riješiti jer smo imali sitauacija da smo blindirali neke ulaze, iskrčili određena područja u šumama na poljima i kada je ljeto oni jednostavno prave više tih kampova. Kada je riječ o zimi nas najviše brine to što ništa nije urađeno na rasterećivanju Bihaća kada je riječ o migrantskoj krizi. Plašim se da kako zima dolazi da će biti problem s tim da nemamo gdje ljude smjestiti. Nije otvoreno dovoljno objekata, a sa svih strana dolaze ljeti u Bihać i onda mi koji smo najviše radili na stvaranju boljih uslova ispadamo nehumani”, naglasio je Fazlić.

U Bihaću je na divljim lokacijama trenutno oko 1.000 migranata.

“Generalno, sigurnosna situacija nije zabrinjavajuća i loša. Oni se često ponašaju kao vanzemaljci, traže hranu, vodu i slično nas ne primjećuju. Bilo je paljevina, određenih incidenata, ali to je uvijek tempirana bomba i stanje napetosti i mi ne možemo utjecati na to. Policija je iscrpljena, imaju loše uslove, a ovo sve već četiri godine traje”, naveo je.

Prepirka vlasti

Dodao je da je znatno bolja situacija i kada je riječ o državnoj i međunarodnoj pomoći.

“Sada je sve drugačije uređeno, ali me brine politička situacija jer je na kantonu jedna vlast u kojoj nema SDA, nego je NES lider. A na državnoj i federalnoj vlasti je glavna SDA, a meni je samo cilj da riješimo suštinske probleme, a nemamo koristi mi u gradu da se oni međusobno prepiru. Često problemi zbog toga proizilaze i ja se onda tu često ponašam kao ‘magare u magli’ jer bih volio da bude zajedništvo i da svi radimo na zajedničkom frontu. Ja se ovdje jednostavno ponašam kao da je zemljotres. Nisam ga prouzrokovao, ne mogu ga zaustaviti i mi jednostavno se možemo truditi naučiti živjeti s njim”, poručio je Fazlić.

Aerodrom Bihać – najvažniji projekat

Fazlić je govorio i o započetim projektima gdje je izdvojio i gradnju aerodroma u Bihaću te izgradnji cesta naglašavajući da je  sitakao da su započene određeni projekti kada je riječ potrebno u tom kontekstu održavati veze sa federalnim vlastima.

“Aerodrom je najvažniji i riječ je o projektu o 25 miliona KM, očekuje se da vlada usvoji taj utrošak sredstava i da se počne graditi pista. Ima i zainteresovanosti stranih investitora pa ćemo vidjeti da li ćemo i na taj način imati pomoć. Ima ljudi iz Dubaija, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata koji bi željeli ulagati. Ukoliko bismo se svi potrudili da ovo završimo, pista od 1.200 metara bi mogla biti gotova početkom naredne, ali mislim da je realnije za dvije godine da bude gotova”, ispričao je Fazlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare