Fazlić: Sa Bišćanima sam ispred Bire, nećemo dozvoliti smještanje migranata

REUTERS/Dado Ruvic

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je u razgovoru za N1 kazao kako neće dopustiti ponovno smještanje migranata u Biru. On je poručio Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da ne donosi takvu odluku.

Fazlić je otkrio kako je dobio informaciju da će Vijeće ministara BiH zahtjevati da se migranti smjeste u Biru…

“Mi to ne možemo dozvoliti. Ja sam više puta govorio zašto to ne možemo dozvoliti. Ovo je sada pitanje države, njenog funkcionisanja spram Bihaća, spram Krajine… odnosa prema ljudima koji žive ovdje. Ako se to dozvoli bit će teško ugrožena sigurnost ne samo migranata nego i građana. Nakon svih poteza Ministarstva sigurnosti i Vijeća ministara ovo je sada prelilo čašu i to nećemo nikako dozvoliti”, kategoričan je bio bihaćki gradonačelnik.

U razgovoru za N1 kazao je kako se trenutno sa građanima nalazi ispred Bire i da će tu ostati i večeras.

“Ukoliko bude donešena takva odluka Vijeća ministara to je poniženje. Mi to smatramo napadom na nas i Bihać. Mi smo spremni da migrante smjestimo na Lipi i damo im zdravstvenu zaštitu. Ko god želi razgovarati s nama o migrantskom problemu mora znati da se migranti ne mogu smjestiti u Biru. Ne zato što ne želimo migrante. Njihovo smještanje u Biru bi moglo izazvati mnogo probleme i ugroziti živote migranata i građana”, zaključio je Fazlić.

On je istakako kako je na Lipi odmah nakon što su otišli migranti razmontiran šator IOM-a.

“I ono malo što su imali na Lipi sada nemaju. Ja sam predlagao rješenje – da se napravi diseprzija migranata. Rekao sam da Bihać želi učestvovati u tome i dati svoj doprinos. Da se poveća kapacitet u Borićima, možda, da damo smještaj u neki privatni objekat. Ali se ne može dozvoliti smještanje migranata u Biru. Svi koji normalno rezonuju u državi ne bi trebali donijeti takvu odluku”, kazao je na kraju razgovora za N1 Šuhret Fazlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare