Federalni ministar za N1 odgovorio: Hoće li struja dodatno poskupiti, koja je sudbina RMU Zenica i šta će biti s Južnom interkonekcijom

Vijesti 07. aug 202418:42 0 komentara

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić N1 govorio je za N1 o tome šta je dovelo do poskupljenja električne energije za veći dio potrošača u FBiH te hoće li ono riješiti probleme u Elektroprivredi BiH. U Danu uživo govorio je i o tome kakvu sudbinu čeka RMU Zenica, ali i ostalih rudnika u sklopu Elektroprivrede. Ministar je objasnio i šta je sa projektom Južne plinske interkonekcije.

Prema riječima ministra Lakić ranije rukovodstvo Regulatorne komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je trebalo raditi svoj dio posla i vršiti usklađivanje cijena električne energije. S tim u vezi je odgovorio i na to hoće li doći do dodatnog poskupljenja električne energije za korisnike Elektroprivrede BiH.

“Sve će biti iskomunicirano na vrijeme. Ja ne mislim da će doći do toga, ali mislim da FERK treba da preuzme ulogu regulatora i da predlaže cijene onakve kakve se dešavaju na tržištu”, kazao je on.

Mnoge je interesovalo zbog čega je struja poskupila samo za korisnike jedne od dvije elektroprivrede u FBiH. Ministar je objasnio da je Elektroprivreda HZHB ranije tri puta vršila korekcije, a EPBiH nije.

Na pitanje hoće li doći do lančanog poskupljenja zbog većih cijena električne energije, objašnjava:

“U nekoliko prethodnih godina pojedini privredni subjekti su imali cijene kao za domaćinstvo i to nije u redu i ostvarivali su ekstra profit. Sada se to iznivelisalo i došli su na pravu razinu i smatram da je to pravedno. Ako u posljednjih 10 godina povećanje cijene nije dovelo do lančanog povećanja cijena, zašto da govorimo da će ovo povećanje cijene električne energije dovesti do lančanog povećanja cijena.”

Sudbina RMU Zenica

Situacija u RMU Zenica je sve teža. Ugalj se ne iskopava od početka marta. Rudarima se uskoro duguje i četvrta zarađena plaća. Rudnik je pred potpunim zatvaranjem, a građani Zenice kao da ne vjeruju da se to dešava s jednim od simbola grada. Lakić ističe da je situacija katastrofalna.

“RMU Zenica može dovesti Elektroprivredu BiH u najveće probleme i ne smijemo to ostaviti”, istakao je.

Već se razmatra rješenje.

“Komuniciramo u proteklim sedmicama da donesemo Lex specialis zakon o zatvaranju rudnika Zenica jer je tamo 280 miliona KM dugova i najveći dio duga je za PIO”, objasnio je on.

Ističe da u Vladi FBiH ne sjede “skrštenih ruku”.

“Mi smo sa Svjetskom bankom pripremili kreditna sredstva od 80 miliona dolara za Zenicu i još dva rudnika, da ih pokušamo spasiti i pokrenemo proizvodnju”, istakao je.

Jedan od planova je, kaže on, da se rudniku Kreka proda ili iznajmi oprema iz RMU Zenica a da se napravi plan u vezi sa imovinom rudnika.

Budućnost elektroenergetskog sektora

Trenutno je velika “pomama” za solarnom i vjetroenergijom. Lakić je ovu situaciju usporedio sa uzgojem smilja i malina.

“Ja nisam 100 posto uvjeren da ćemo mi sa solarom i vjetrom riještiti energiju u BiH”, istakao je te je dodao da Elektoprenos mora raditi na proširenju i unaprijeđenju elektroenergetske mreže u cijeloj BiH.

Južna interkonekcija

Saga oko Južne interkonekcije se nastavlja. Sada u najnovijoj epizodi Hercegovačko-neretvanski, Zapadno-hercegovački i Livanjski kanton odbili su dati urbanističku saglasnost za izgradnju. Podsjećamo, HDZ BiH želi da preko posebne firme koju bi kontrolisali navedeni kantoni upravlja ovim projektom, čime se usprotivila Ambasada SAD-a u BiH istakavši da implementator ovog projekta jedino može biti postojeća firma BH Gas. Ministar Lakić najavljuje da je u toku traženje rješenja putem stučno-političke komisije.

“Ne želimo na prevaru bilo koga od koalicionih partnera, svih drugih pa i naših građana donesemo zakon gdje nismo za njega. Haj'mo sjesti i dogovoriti se i kad se dogovorimo da idemo u implementaciju. Problem je samo što nam vrijeme ističe”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!