Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije: Sindikat i Uprava ArcelorMittala moraju doći do kompromisa

Vijesti 20. nov 202314:37 0 komentara
FENA

Povodom stupanja u generalni štrajk radnika ArcelorMittal iz Zenice Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ovim putem pozvalo je Upravu kompanije i predstavnike radnika, Samostalni Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica da "sjednu za pregovarački stol i dogovore uvjete koji će biti na obostranu korist".

“Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je održalo sastanke sa predstavnicima sindikalnih organizacija metalskog sektora, među kojima je i ArcelorMittal i sa Upravom ove kompanije i svaki put je izričit bio stav da resorno Ministarstvo daje punu podršku radničkim pravima i da zajedno Sindikat i poslodavac, u ovom slučaju ArcelorMittal Zenica trebaju doći do kompromisnog rješenja radi razrješenja situacije, odnosno spasa kompanije. Predstavnici Samostalnog Sindikata radnika kompanije ArcelorMittal Zenica resornog ministra Vedrana Lakića su upoznali sa problemima s kojima se susreću kada je u pitanju poslovanje Arcelor Mittala i njihovoj borbi za novi kolektivni ugovor, s obzirom da je prethodni istekao 31. maja ove godine. Također, Uprava ArcelorMittala je ministra upoznala sa njihovim problemima u radu prilikom čega su naveli da su uslovi potražnje značajno pogoršani u drugoj polovini 2023. godine, a očekuju da će se ovaj negativni ciklus nastaviti. Nadamo se da će radnici i Uprava ArcelorMittala čim prije početi pregovore kako bi se situacija u Arcelor Mittalu riješila na obostrano zadovoljstvo. Ovim putem urgiramo prema objema stranama da se sastanu i razmotre daljnje aktivnosti u cilju postizanja kompromisa povodom ove veoma teške situacije”, navodi se iz resornog ministarstva.

Podsjetimo, radnici su stupili u generalni štrajk jutros. Iz Sindikata su naveli kako nisu dobili novu ponudu menaždmenta koja bi bila prihvatljiva. Iznijeli su i optužbe da uprava namjerno izaziva krizu.

Zadnja ponuda menadžmenta, koju je Sindikat dobio u petak, neposredno pred početak sjednice Skupštine, nije obuhvatala i povećanje koeficijenta plaće, a jeste uvećanje novčanog dijela naknade za topli obrok- sa dosadašnjih pet na 6,5 KM, dok su sindikalci bili tražili da to bude 7,5 KM.

Kompanija je prihvatila i zahtjev da se radnicima, umjesto robnih poklona, naknada za bajramaluk isplaćuje u novcu- po 100 KM, kao i da regres za 2023. godinu bude isplaćen do maja 2024. godine. Naknada za regres isplaćuje se u visini od 50 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u zadnja tri mjeseca. Sindikat je zahtijevao da ukupno primanja radnika procentualno budu uvećana između 25 i 30 posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!