Federalnom pravobranilištvu naloženo da u slučaju Zraka poduzme neophodne radnje

Vijesti 14. jun 202318:05 0 komentara
Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici zaključak kojim se prihvata informacija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u vezi sa uključivanjem Federalnog pravobranilaštva s ciljem zaštite imovine i imovinskih interesa Federacije BiH, povodom otvorenog stečajnog postupka nad imovinom privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo.

Vlada je zaključkom naložila Federalnom pravobranilaštvu da u skladu sa svojim nadležnostima poduzme sve neophodne pravne radnje s ciljem zaštite imovine i imovinskih interesa Federacije BiH u ovom stečajnom postupku, kao i da urgira kod Kantonalnog suda u Sarajevu da u zakonskom roku donese odluku po žalbi na rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14.4.2023. godine o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom preduzeća Zrak, a imajući u vidu štetne posljedice koje će nastupiti u slučaju nedonošenja odluke u zakonskom roku. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da ovaj zaključak dostavi Federalnom pravobranilaštvu.

Imajući u vidu posebno činjenicu da je riječ o privrednom društvu koje proizvodi naoružanje i vojnu opremu i u većinskom vlasništvu je Federacije BiH, u informaciji Ministarstva se naglašava da je potrebno da Federalno pravobranilaštvo u skladu sa svojim nadležnostima poduzme sve neophodne radnje u ovom stečajnom postupku s ciljem zaštite imovine i imovinskih interesa Federacije BiH. To podrazumijeva i uključivanje Federalnog pravobranilaštva u sudski postupak radi preispitivanja Rješenja o otvaranju stečajnog postupka, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

S obzirom na to da se vodi postupak po žalbi na rješenje o otvaranju stečajnog postupka, koji može trajati dugo, u interesu svih strana uključenih u postupak je da Sud donose odluku po žalbi u zakonskom roku, iz razloga veoma složene situacije u ovom privrednom društvu, ističe se u informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije koje vodi kontinuirane aktivnosti u rješavanju ove situacije u privrednom društvu Zrak d.d. Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!