Feđa Štukan za Guardian: Napisao sam opasnu knjigu, a u Srbiji nema slobode govora

Vijesti 25. jun 202418:11 1 komentar
Feđa Štukan (N1)

U Srbiji nema slobode govora, kaže deportovani glumac i ratni kritičar Feđa Štukan. Kaže da mu nije dozvoljen ulazak u zemlju nakon što je napisao "opasnu knjigu" o svom iskustvu u ratu 1990-ih. Bosanskohercegovački glumac koji je ove sedmice deportovan iz Srbije izjavio je da vjeruje da je protjeran jer je otvoreno pisao o svom iskustvu u ratu 1990-ih i da pod predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “ ne postoji takva stvar” kao što je sloboda izražavanja.

Srpske vlasti privele su Feđu Štukana nakon što je stigao na beogradski aerodrom da prisustvuje književnom festivalu i stavile ga ga na let za Sarajevo u ponedjeljak. Štukan – aktivista, pisac i glumac, poznat po ulozi u filmu Angeline Jolie iz 2011. godine U zemlji krvi i meda, o ratu u Bosni – rekao je za Guardian da su ga srpske vlasti označile kao “ rizik za nacionalnu sigurnost”. Ali, rekao je, pravi razlog za njegovu deportaciju je njegovo grubo pisanje.

„Napisao sam veoma opasnu knjigu“, rekao je u telefonskom intervjuu za Guardian.

“Ostavio sam heroin, alkohol i sve, postao, pilot, otac, filmski producent i glumac. Napisao sam knjigu o svom životu. Bio sam snajperista u ratu. Bio sam u specijalnoj borbi u ratu. Tako da znam stvari, znam kako se radilo za vrijeme rata. Rekao sam sve o svima, a svi ti nacionalisti me jednostavno toliko mrze jer znaju da sam ih dodirnuo na pravom mjestu,” rekao je Štukan.

Štukanova autobiografija Blank opisuje njegov put od fronta rata u BiH do političkog aktivizma i hollywoodskog filma. Više od 100.000 ljudi ubijeno je u ratu od 1992.- ‘95, a srpskim snagama je suđeno i presuđeno za ratne zločine. Konflikt ostaje osjetljivo pitanje u regionu. Štukan, koji je ranije učestvovao na antivladinim protestima u Beogradu, u ponedjeljak se također namjerio na rukovodstvo Srbije, tvrdeći da predsjednik zemlje dozvoljava nekim opozicionim glasovima da održe izgled demokratije.

„Toga nema”, rekao je on na pitanje o slobodi govora i izražavanja u Srbiji.

Organizacije i opozicione grupe već dugo izražavaju zabrinutost za stanje demokratije u Srbiji. U nedavnom izvještaju, istraživački centar Freedom House ukazao je na “ nepoštene izborne uslove i brojne nepravilnosti” na izborima u decembru i “ sve neprijateljskije okruženje za kritičko novinarstvo”.

Iz Vučićevog ureda nisu odgovorili na zahtjev za komentar. On je ranije opisao Štukana kao “ kriminalca.” Štukan se prisjetio večere u Beogradu sa ljudima iz umjetničke industrije, kada je bila tema predsjednika Srbije. “ Svi su samo podigli telefone i stavili ih pod nogu, na stolicu, tako da su pokrili mikrofon. Svi su to radili,” rekao je. „ Ako kažete nešto protiv Vučića, nikada nećete dobiti novac za sljedeći projekat. Kada pričaju o Vučiću, šapuću.”

Glumac je rekao kako je prethodno bio protjeran iz Srbije, ali je vjerovao – prije incidenta ovog vikenda – da će se moći vratiti. Udruženje pisaca Pen international saopštilo je da je ” zabrinuto” zbog izvještaja da je Štukan deportovan iz Srbije.

„Mislim da oni [vlasti] zapravo ne znaju gdje bi me trebali smjestiti i šta žele da urade sa mnom”, rekao je Feđa Štukan.

„Jednostavno ne žele da budem u Srbiji”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare