Feđa Štukan zadržan na aerodromu u Beogradu, sutra se prvim letom vraća u Sarajevo

Vijesti 23. jun 202418:47 1 komentar
Feđa Štukan (Vesna Lalić/Nova.rs)

Bosanskohercegovački glumac Feđa Štukan zadržan je danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu gdje su mu uposlenici rekli da ima mjeru zabrane ulaska u Srbiju, potvrdio je za N1 Štukanov advokat Sead Spahović.

Kako nam je kazao, Štukan je bio pozvan na književnu večer, tačnije na festival Krokodil, međutim, na tu adresu neće stići jer večer mora provesti na beogradskom aerodromu, a sutra prvim letom ide nazad za Sarajevo.

“Rekli su nam da danas više nema letova za Sarajevo tako da će se on sutra ujutro vratiti. Izgleda da je ta zabrana njegovog ulaska očigledno tajna budući da ljudi koji su ga zvali na književnu večer nisu znali za to. Međutim, riječ je o kulturnoj instituciji, a ne srpskoj Udbi koja mu je taj ulazak i zabranila. Dakle, nije priveden već je samo zadržan”, poručio je advokat Spahović navodeći da je ta zabrana počela da se spominje nakon što se Štukan pojavio na opozicionim protestima u Srbiji.

Feđa Štukan saznao da mu je zabranjen ulazak u Srbiju

Podsjetimo, prošle godine bh. glumac zadržan je na graničnom prijelazu između BiH i Srbije nekoliko sati.

Bilo je to odmah nakon što je najprije podržao proteste „Srbija protiv nasilja“, a potom i prisustvovao protestnoj šetnji u Beogradu. Ubrzo ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao “kriminalcem“, a dnevni list „Politika“ – “muslimanskim ekstremistom“.

Feđa Štukan o zadržavanju na granici: Teško je biti kriminalac kalibra Vučića

I onda je na graničnom prijelazu Zvornik Mali, na srbijanskoj strani, zadržan čitavih šest sati. Informativni razgovor trajao je od 14 do 20 sati, uglavnom zbog, kako je tada objasnio, administrativnih procedura, a propitivali su ga i vezano za proteste.

Feđa Štukan izjavio je nedavno za N1 da zabranu ulaska u Srbiju smatra doživotnom imajući u vidu da ne postoji nikakav pisani trag o tome ko, kada i zašto je odlučio da ne smije da uđe u Srbiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare