Feraget: Odbrana odustala od dva važna dokaza, završne riječi naredni četvrtak

Vijesti 27. okt 202210:44 0 komentara
N1

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročite u predmetu Zijad Mutap i drugi, za ometanje istrage i prikrivanje dokaza u slučaju stradanja Dženana Memića. Tužioci su se danas izjašnjavali o materijalnim dokazima. Sudija Suda BiH Branko Perić očekivao je danas završne riječi Tužilaštva BiH, ali se to nije desilo jer su tužioci tražili još vremena za pripremu. Završne riječi prolongirane su za 3. novembar 2022. godine, a advokat porodice Memić Ifet Feraget poručio je da je odbrana odustala od dva važna dokaza.

Prema mišljenju Ifeta Ferageta to odustajanje odbrane je bilo i najupečatljiviji trenutak na današnjem ročištu.

Prvi od dokaza od kojih je odbrana odustala jeste listing telefona, a drugi nalaz vještačenja.

“Razlozi leže u tome što je Tužilaštvo namjeravalo da iskoristi svoje pravo replike, pa su imali namjeru saslušati vještaka koji je vještačio telefone i listinge koje je odbrana uložila sa prikazom baznih stanica i kretanja Zijada Mutapa. Odbrana je od toga odustala od svog dokaza kako se taj dokaz od strane Tužilaštva ne bi provodio”, smatra Feraget.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
N1

Drugi dokaz od kojeg je odbrana odustala je nalaz vještaka Jasminke Dželilović, Azre Alajbegović i Žarka Savića iz 2016. godine.

“Nalaz vještaka nije dokaz dok se vještaci ne saslušaju u sudnici. Zato je Tužilaštvo reagovalo sa predlogom dokaza replike da se sasluša uvaženi profesor Kemal Dizdarević koji je od strane Sebije Izetbegović bio određen za jednog od članova tima tog tzv. trećeg vještačenja. Prvo vještačenje bilo je 2016. od strane akademika Kučukalića kada je utvrđeno da Alisa Mutap nema amneziju. Nakon toga je kantonalno tužilaštvo predlagalo novo vještačenje i to je taj nalaz od kojeg je odbrana odustala”, dodao je Feraget.

No, kantonalno tužilaštvo je tražilo i treće vještačenje, objašnjava Feraget i dodaje:

“Taj treći put Kemal Dizdarević je uputio e-mail Sebiji Izetbegović u kojem je bio vrlo decidan i rekao da kod Alise Mutap ne postoji nijedan medicinski dokaz o potresu mozga, jer potres mozga je dijagnoza, a ne slika. Mi svi znamo da je Alisa bila svjesna, komunikativna. Odbrana je odustala od ova dva dokaza u strahu da će dokazima replike ugroziti još više položaj svojih klijenata”.

Muriz Memić, otac Dženana Memića kaže da se nada konačnom okončanju postupka, te da očekuje i drugi postupak kako bi se, poručuje Memić, ubice dovele pred lice pravde.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!