Upozoreno na korupciju i nelegalnu gradnju u Kantonu Sarajevo

Vijesti 22. nov 202113:40 > 14:03 0 komentara
F.Z./N1

U Sarajevu je danas održana konferencija za novinare Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo povodom antikorupcijske kampanje o temi "Korupcija u oblasti gradnje i prostornog planiranja u Kantonu Sarajevo".

Kapital niske vrijednosti

Direktor Ureda Erduan Kafedžić kazao je da je broj građanskih prijava Uredu prošle godine bio devet, a ove godine do novembra je već stiglo 90 prijava građana.

“O svemu što smo radili postoji dokumentacija i analitika, koja mjesecima, čak i godinu radi na ovom projektu. Mi smo u incijalnoj fazi dostavili određene saznanja nadležnom Tužilaštvu o krupnim predmetima i naša druga faza će biti nakon što Tužilaštvo pokrene istragu, mi ćemo to nadopunjavati”, istaknuo je Kafedžić.

F.Z./N1

Pozvao je državne institucije koje su nadležne da prate investitore, te njihov ulazak novca.

“Ja ne mogu da izgovorim imena i prezimena ljudi koji su kreirali firme za građenje i promet nekretninama u Kantonu Sarajevo, jednostavno je teško. Ne znam odakle dolaze. Često se pojavljuje osnivački kapital niske vrijednosti, a ogromne su investicije u KS. Kako on ulazi, ko su proizvođači, ko su povezane forme? Neka i drugi rade. Mi imamo ta saznanja, ali pozivamo i druge naležne da se uključe u ovaj projekat koji za cilj ima da sačuvamo našu zemlju prirodu”, naglasio je Kafedžić.

F.Z./N1

Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH je na početku svog izlaganja istaknuo da je korupcija ubica.

“Korupcija u javnom sektoru ima propuštenu korist za građane. Sredstva nestala u korupciji su inače namjenjena za zdravstvo, socijalne programe i ekonomski prioritet. Rezultati koji su predstavljeni ovdje daju jasnu sliku i vidljiv su rad Ureda i dobrobit u za građane KS”, naveo je Field.

Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini kazala je da žele pojačati veze koje se bore protiv korupcije, promovirati transparentnost i izraditi zakone za borbu protiv korumpiranosti.

F.Z./N1

Problemi sa nelegalnom gradnjom

Šef delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler naveo je da je transparentnost vrlo bitna alatka za borbu protiv korupcije.

“I u ostatku zemlje je situacija ocijenjena kao vrlo tmurna. Lideri nisu uspjeli da se bore protiv korupcije, čak su opstruirali napredak koji bi vodio do stvaranja novih prilika, već su radili na tome da sve stagnira. Mi smo gurali zakone, jer dobri zakoni su napredak ako želimo nešto napraviti. Korupcija nije djelo bez žrtvi, uvijek postoji djelo korupcije“, naveo je Sattler.

F.Z./N1

Američki ambasador Eric Nelson, kazao je da je korupcija “kancer demokratije”. Mišljenja je i kako BiH u ovom segmentu zaostaje za zemljama regiona.

“Ideja ovog projekta bila je da se građani Sarajeva upoznaju o problemima koji dolaze s nelegalnom gradnjom. Antikorupcijski tim se susreo sa velikim pritiskom u radu, što je nedopustivo. Želim se zahvaliti Kafedžiću i njegovom timu što se bore s kancerom korupcije. Mnogi bi željeli da ne uspijete, ali znam da ima više onih koji žele da ovu bitku dobijete”, zaključio je Nelson.

F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!