Field za N1: Sankcije nisu protiv entiteta ili bilo koje grupe naroda

Vijesti 11. apr 202217:30 > 20:17 1 komentar
N1

Vijest dana je Velika Britanija zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH uvela sankcije članu Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu RS Željku Cvijanović. Gost Dana uživo bio je ambasador Velike Britanije u BiH, Matthew Field.

“Danas je britanska ministrica Liz Truss objavila svoju odluku o uvođenju sankcija za Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovih destabilizirajućih aktivnosti. Mi imamo režim koji omogućava sankcionisanje onih koji prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom karakteru ili ustavnom poretku BiH. U skladu sa pravnim savjetom, britanska vlada je odlučila da aktivnosti Dodika i Cvijanović ispunjavaju ove uslove”, kazao je Field.

Kako je dodao, sankcije koje su izrečene su prve u sklopu ovog režima upućene prema političarima iz BiH.

“Sankcije koje uključuju zabranu putovanja i zapljenu imovine u UK su prve u sklopu režima sankcija. To znači praktično da Dodik i Cvijanović neće biti uz mogućnosti putovati u UK. Britanskim građanima ili poslovnim subjektima je zabranjeno finansijsko poslovanje sa njima ili organizacijama pod njihovom kontrolom”.

Field dodaje da sankcije nisu protiv entiteta ili bilo koje grupe ili naroda.

“Moram reći da ove sanckije nisu protiv entiteta ili bilo koje grupe ili naroda. Ove sankcije su pažljivo usmjerene na ove dvije osobe. Volio bih da ove odluke nisu bile neophodne, ali jesu. UK ne može samo stajati i posmatrati kako se ruši BiH”.

Reakcija Dodika i vrijeđanje?

“Nažalost, napadi lične prirode na britanskog ambasadora nisu novi niti originalni. Moji prethodnici su se sa tim suočavali. To ne može odvući pažnju sa činjenice da oni koji napadaju pokušavaju odvući pažnju sa ličnih prestupa”.

Dodaje da se nada da će današnja odluka ohrabriti i druge države da primjene slične mjere tamo gdje je potrebno.

“U koordinaciji sa SAD i drugim istomišljenicima, ministrica vanjskih poslova se nada da će današnja objava ohrabriti i druge države da primjene slične, restriktivne mjere koje pozivaju na odgovornost političare zbog njihovog destabilizirajućeg i opasnog ponašanja”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare