Filipović za N1: I za zajedništvo i za podjele možemo naći razloge u historiji

Vijesti 19. mar 202417:17 0 komentara

Historičar i univerzitetski profesor Emir O. Filipović gostujući u emisiji Izvan okvira na N1 podijelio je svoje uvide o prošlosti, nacionalizmu i historiografiji, bazirane na profesionalnom putu, a govorio je i o ličnoj motivaciji da se bavi historijskim istraživanjima.

Filipović, sin Omera Filipovića, srednjoškolskog profesora historije u Ključu koji je 90-ih tragično ubijen u koncentracijskom logoru Manjača, otvorio je srce o utjecaju porodične tragedije na svoj životni i profesionalni put. Njegova odluka da usmjeri lični gubitak prema akademskim ostvarenjima u polju historije odraz je njegove želje da  doprinese društvu, nastavivši tamo gdje je njegov otac stao.

“Želio sam nastaviti gdje je on stao, a posebno mi je bilo važno da ne izaberem put osvete ili odlaska u negativnu spiralu emocija”, priča profesor Filipović u emisiji Izvan okvira na N1.

Na putu ka studiju historije, Filipović se suočio s izazovom razumijevanja nacionalnih mitova, što je kod njega potaknulo želju za razobilčavanjem tih mitova.

“Prvi susret s izvornim dokumentima razvio je novu radoznalost kod mene da razumijem kako se kreiraju nacionalni mitovi”, objasnio je Filipović.

Uzvišeno putovanje

Njegova znanstvena karijera, koja obuhvaća brojne publikacije, knjige i predavanja, fokusirana je na proučavanje srednjovjekovne historije Bosne, s posebnim naglaskom na kritičku analizu historijskih narativa.

“Svako putovanje prema istini i vlastitoj spoznaji određenog pitanja je uzvišeno putovanje”, istaknuo je Filipović, naglasivši da historičar ne bi trebao samo sudjelovati u konstruiranju mitova, već ih treba dekonstruirati za stvaranje zdravijeg društva.

Univerzitetski profesor Emir O. Filipović je naglasio važnost dubokog i složenog pristupa historijskim fenomenima, ističući da srednjovjekovna Bosna ne može biti shvaćena kao izolirani fenomen, već joj se mora pristupati sa razumijevanjem kontekstualnih interakcija s okolnim svijetom.

“Ne treba ići prečicama i u banalizaciju i jednostavni pristup kompleksnim fenomenima. Srednjovjekovna Bosna imala je dovoljno specifičnosti koje se ne mogu objasniti gledanjem na nju kao izoliran fenomen.”

Za kraj, istaknuo je važnost objektivnosti u historiji i ulogu historičara kao posrednika između prošlosti i sadašnjosti, ističući da je historija često na tankoj liniji između znanosti i književnosti.

“Sve što se dešavalo u prošlosti jednako je važno jer je dovelo do današnjeg trenutka. Potenciranje bilo čega nauštrb drugog ne bi polučilo valjane rezultate. Prošlost je toliko široka – pa ako nam je cilj da se dijelimo, prošlost možemo koristiti kao razlog da nam to legitimira podjele. No, ako nam je cilj zajedništvo, i za to možemo pronaći razloge u prošlosti”, zaključio je Emir O. Filipović gostujući na N1.

Emir O. Filipović, istaknuti bh. historičar, rođen je 1984. godine u Ključu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a njegova akademska karijera uključuje rad na Univerzitetu u Sarajevu i autorstvo knjige “Bosansko kraljevstvo: Historija srednjovjekovne bosanske države”, kao i “Viteštvo u srednjovjekovnoj Bosni”. Filipovićev rad fokusiran također političku, kulturnu i vjersku historiju Evrope i Bosne u 14. i 15. stoljeću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!