Film o Republici Srpskoj svuda zabranjen osim u turskom klubu u Dortmundu

Vijesti 12. nov 202210:03 7 komentara
Twitter

U njemačkom gradu Dortmundu, najvjerovatnije, u jednom turskom klubu, prikazan je film Borisa Malagurskog "Republika Srpska: Borba za slobodu" u kojem autor negira genocid i izjednačava žrtve i zločince.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, za N1 je potvrdio ovo, dodajući da ne može da vjeruje da je upravo turska dijaspora dozvolila da se prikaže film.

“Mi smo ostali bez teksta. Polomili smo se da se svi iz Kanade, od naših prijatelja, udruženja i dijaspore i nas ovdje, da ukažemo svima u Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji i svim tim djelatnicima koji radi na određenim funkcijama, da je to jedno zlo od čovjeka i filma, i onda ostanemo paf, jer nam to uradi turska dijaspora, bar tako izgleda, ako je to tačno. Još provjeravamo sve činjenice, ali sve upućuje na to da jeste tačno i da je film prikazan u Dortmundu u tom nekom turskom klubu. Istina malom klubu, ali jeste prikazan”, rekao je Tahirović.

Ni na kraj pameti, dodaje, nikome nije bilo da bi se to moglo desiti.

“Prije nekoliko godina neko tursko društvo je zajedno sa našom dijasporom organizovalo u Dortmundu marš mira”, istaknuo Tahirović, dodajući da “ne može da vjeruje”.

O svemu se na društvenim mrežama oglasio i režiser filma, zahvalivši se Turcima što su mu spasili premijeru u Dortmundu.

“Nemci su nam otkazali premijeru filma “Republika Srpska: Borba za slobodu” u Dortmundu nakon pritisaka od strane bošnjačkih i albanskih ekstremista, ali Turci u Dortmundu su Nemacima održali lekciju o hrabrosti, evropskim vrednostima i toleranciji. Hvala im što su otvorili vrata svojih prostorija i svojih srca za nas i našu borbu za istinu i slobodu govora. Hvala što su nam spasili premijeru u Dortmundu. Živelo srpsko-tursko prijateljstvo””, napisao je Malagurski.

Otkazan u brojnim gradovima Njemačke, Švicarske i Austrije

Majke Srebrenice osudile su ovaj film i tražile da se njegovo prikazivanje zabrani. Kazale su da oni koji podržavaju ovaj film podržavaju i agresiju Rusije na Ukrajinu.

“Film negira genocid, agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu i historiju Bosne i Hercegovine s namjerom da pruži dodatnu snagu negatorima genocida u Srebrenici – onima koji su činili zločine protiv čovječnosti i genocid, onima koji slave te zločince i podržavaju njihove izvršioce”, poručile su Majke Srebrenice.

Također, i Međunarodni ekspertski tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) pokrenuo je skoro peticiju za zaustavljanje prikazivanja filma.

Cilj peticije, kako je navedeno, je da upozori političke subjekte država i gradova u kojima je najavljena promocija filma, ali i ostatak svijeta na anticivilizacijski pokušaj izjednačavanja žrtava genocida i zločinaca, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, prikazivanje filma “Republika Srpska: Borba za slobodu” otkazano je u brojnim gradovima Njemačke, Švajcarske i Austrije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare