“Filmskih priča u Sarajevu je bilo onoliko koliko je bilo stanovnika”

Kultura 22. feb 202311:04 0 komentara
REUTERS/Fabrizio Bensch

"Filmskih priča u Sarajevu je bilo onoliko koliko je bilo stanovnika", govori nam Vesna Andree - Zaimović nakon svjetske premijere dokumentarca o koncertu grupe U2 u poslijeratnom Sarajevu, iza kojeg su stali i producanti Matt Damon i Ben Affleck.

Na Berlinskom filmskom festivalu je, prije nekoliko dana, održana Special Gala premijera filma “Kiss the Future”. On prati priču o poslijeratnom koncertu grupe U2 – kada su, pred više od 45.000 lokalnih fanova svirali u oslobođenom Sarajevu.

Na svjetskoj premijeri je učestvovala i Vesna Andree Zaimović koja je za N1 podijelila utiske. Prije svega, pojašnjava nam – zašto je jedan od najprepoznatljivijih glumaca danas, Matt Damon, kao producent stao iza filma.

“On prepoznaje društveno-angažirane teme, one koje imaju potencijal da mijenjaju društvo, te da kroz filmsku umjetnost utiče na najširu publiku. Upravo to je razlog zbog kojeg su Matt Damon i Ben Affleck stali iza ovog filma. Podržali su scenaristu i reditelja u nastojanjima da priču iz ratnog Sarajeva kakva do sada nije ispričana pretvore u dokumentarac, koji ne samo da svjedoči o jednom vremenu, nego ima i artistički potencijal da ponese gledatelja, ispuni ga nadom i toplim osjećanjem, uvjerenošću da ljudska energija i humanost u najtežim trenucima mogu biti presudni faktor – ono što nas čini svjesnima da smo na boljlj strani civilizacije”, prepričava Andree – Zaimović.

Guardian o “Kiss the Future”: Vremenska kapsula tragične prošlosti Evrope

Iako je za film bila angažovana kao istraživačica koja je, zajednički sa timom, tokom procesa razgovarala sa više od stotinu ljudi – u dokumentarcu je iznijela i ličnu priču.

“Filmskih priča u Sarajevu je bilo onoliko koliko je bilo stanovnika”, govori dok pojašnjava da su suprug Senad Zaimović i ona podijelili emotivnu priču o kojoj ni njihova djeca nisu znala. Ipak, upravo uz podršku djece su i govorili o detaljima, a sve zbog, kako kažu, sljedećih generacija Bosanaca i Hercegovaca.

U filmu se pojavljuju i Enes Zlatar, Alma Ćatal Hurem, Boris Šiber, Asja Dupanović, Nurdžahan Rešo, Mirsad Purivatra, Bojan Hadžihalilović, Gino Jevđević, Adam Clayton, Bono i The Edge. Kako naglašava sagovornica N1, svi spomenuti izašli su sa svojim pričama – “toliko snažnim da bi same po sebi mogle biti film”.

U filmu se pojavljuju i Biden, Clinton…

Osim što se pojavljuju na filmu, članovi U2 su prisustvovali i svjetskoj premijeri u Berlinu. Kako kaže Andree – Zaimović, bili su oduševljeni.

“Fasciniralo me to što, kad smo se susreli na dan premijere, svi su oni znali naša imena i priče. Prilazili su nam, pozdravljajući nas imenom i onim što mi jesmo u filmu. To znači da su se gospodski pripremili za taj dan i dali nam do znanja koliko je njima važna ta priča”, navela je.

A, slično je bilo i sa Matt Damonom.

“Rekao nam je – toliko ste mi dragi da bih vas sad zagrlio. Upitala sam, šta je problem, zagrli nas”, prisjeća se kroz smijeh Andree – Zaimović.

Kompletna delegacija, odnosno umjetnička ekipa, prije nekoliko dana na Berlinaleu željela je poslati poruku da svijet, nažalost, ne uči iz historije. Upravo zato, dodaje Andree – Zaimović, važno je da se premijera desila u Berlinu. Cijela situacija povezala se i sa Ukrajinom.

“Na press konferenciji su bile ukrajinske novinarke koje su plakale svo vrijeme dok smo pričali. Mogli smo im samo reći – znamo kako vam je”, naglasila je sagovornica N1.

Ovaj film američko-irske produkcije će, kako kaže, Andree-Zaimović, biti prikazan širom svijeta. U filmu se pojavljuju i bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton, te sadašnji Joe Biden. Oni mu, kako je rekla Andree- Zaimović, daju dodatan kredibilet, a poruka je: “Sarajevo je nepobjedivo”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!