Finalni udarac građanima – pumpe zarađuju kršenjem marži, kazne manje od zarade

Vijesti 21. jun 202219:50 > 20:14 1 komentar

Ovih dana sve je više savjeta kako uštedjeti gorivo. Genijalna poruka stiže od stručnjaka iz Amerike koji kaže da ćete uštedjeti ako manje vozite. I morat ćete jer ovo je već prevršilo svaku mjeru.

Cijena goriva na pojedinim bh. pumpama iznosi 3 marke i 81 feninga. Poskupit će i životne namirnice – opet. Od subote skuplji i taksi prevoz. Iz mjeseca u mjesec živo je skuplji. Samo od marta indeksi su veći za više od 4%. Ako ostanemo pasivni, još će rasti. Cijena goriva lako bi mogla dosegnuti i 4 marke.

“Činjenica da se rast nastavlja, da nema nikakvih ograničenja i s jedne strane to je moguće, a s druge strane, obzirom da građani do sada nisu ni na koji način izrazili javno svoje nezadovoljstvo, nadležne vlasti nemaju razloga da ga očekuju ni ako gorivo bude iznad 4 marke”, kazao je Igor Gavran, ekonomski stručnjak.

Dok građani šute, punimo budžete, čini se aktuelna je bh. politika. Vijeće ministara BiH niti jednu tačku dnevnog reda od početka godine nije posvetilo inflaciji.

“Mi smo izglasali izmjene Zakona o PDV-u u Predsatvničkom domu, da ide 5% kad su u pitanju prehrambeni artikli, ali to nije prošlo u Domu naroda, a sada i da vidimo da je prošlu u Domu naroda treba doći do određenih usaglašavanja što dodatno gubimo nepotrebno vrijeme”, kazao je Adil Osmanović, zastupnik u Parlamentu BiH (SDA).

“Ja sam, pa rekao bi na neki svoj način, bijesan na državu, što taj inflacijski porez u ovom trenutku ne koristi kako bi se na neki način olakšalo određenim socijalnim grupama da prođu kroz ovaj period, i što ne interveniše na ove energente ili neke osnovne stvari koje izazivaju ova lančana poskupljenja kasnije”, kazao je Predrag Kojović, zastupnik u Parlamentu BiH (Naša stranka).

N1

No, privremene mjere mogu se primijeniti za 24 sata. Metoda ima, kažu stručnjaci. A opcija je i prepisati, ukoliko im je lekciju teško savladati. Od susjednih zemalja, npr. Srbije i Hrvatske gdje su vlade ograničile cijene naftnih derivata. Tako je u Srbiji cijena dizela 3 marke i 48 feninga, a na istom smo rangu po cijenama s Hrvatskom. A, kod nas jedina poduzeta mjera su propisane marže. A tu dolazimo do finalnog udarca bh. građanima.

A finalni udarac građanima zadali su pojedini poslodavci, vlasnici pumpi i trgovina koji podižu cijene i više nego što je proizvod već poskupilo. Tako u Republici Srpskoj, od 166 izvršenih kontrola na benzinskim pumpama, utvrđeno je da su čak njih 104 prekršile propisane marže.

No nisu zakazale tržišne inspekcije. One ne određuju kazne koje se dodjeljuju. A koje su minorne u odnosu na iznos koji vlasnici pumpi zarade kršenjem marži. Pa će i dalje kršiti. A građani ostaju potpuno nezaštićeni.

“Nismo nažalost samo u inflaciji koja je sada na globalnom nivou i dalje 8% kao što je bila na početku godine. Imamo razne mehanizme, čak je i umjetna inteligencija uključenja u prognoziranje. Stagflacija podrazumijeva inflaciju, a ovamo stagnaciju. Nezaposlenost, problem s outputom što nije nikako dobro. Trenutno svjetske kuće, npr. Svjetska banka i druge institucije upozoravaju na mogućnost stagflacije”, kazala je Maja Kalajdžić, profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Crveni alarm za nadležne da naprave konkretne mjere upalio se odavno. Načina ima, no ne i volje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare