Financial Times o posjeti Von der Leyen: BiH gdje je i jučer bila, čini se da nazaduje zbog korupcije i etničkih fraktura

Vijesti 02. nov 202311:51 1 komentar
Ursula von der Leyen (REUTERS/Florion Goga)

Ursula von der Leyen je bila naoružana “štapom i mrkvom” tokom svoje turneje po Balkanu kako bi ohrabrila one vlade koje najviše rade na ispunjavanju standarda za članstvo u EU i upozorila one koji zaostaju da novootkriveni apetit Brisela za proširenjem možda neće trajati zauvijek, navodi Financial Times.

Objašnjava se da je na Zapadnom Balkanu šest zemalja kandidata za članstvo u EU, te da je pristupanje bilo kojoj od njih izgledalo kao daleka perspektiva sve dok ruska invazija na Ukrajinu prošlog proljeća nije navela Brisel da ozbiljno razgovara o ponovnom proširenju EU.

Financial Times navodi da je Ukrajina “mač sa dvije oštrice” za zemlje Balkana u smislu pristupa EU.

Iako je rat nesumnjivo povećao njihove dugoročne šanse za članstvo u EU, on je također snažno skrenuo reflektore na kandidaturu Kijeva i ostavio one za koje se ranije pretpostavljalo da su na čelu procesa (iako sa čvrsto zatvorenim vratima kluba) da se osjećaju zanemarenim”, objašnjava se.

Stoga je, kako navodi ovaj list, cilj broj jedan za von der Leyen bilo da zemlja Zpadnog Balkana podsjeti da su i one dio razgovora Brisela o budućoj EU.

Ona je svjesna da će Ukrajina biti u fokusu izvještaja komisije iduće sedmice o napretku reformi budućih članica, a pet sedmica prije decembarskog samita lidera EU bit će mnogo spekulacija o tome da li će Kijevu biti odobreni formalni pregovori o pristupanju”, navodi se.

Ističe se da je ukupni rezultat dostignuća balkanskih zemalja po pitanju puta EU “neuredan”, te da se Crna Gora smatra “najboljim učenikom”.

Zatim tu je BiH, gdje je bila i jučer, koja izgleda da nazaduje zbog endemske korupcije i etničkih i političkih fraktura”, navodi se.

Ono što ne možemo prihvatiti je nazadovanje naših zajedničkih vrijednosti ili podjela u bilo kojem dijelu vaše zemlje“, upozorila je von der Leyen, pozivajući zemlju da napravi “odlučan napredak” u demokratskim reformama.

Dodaje se da situacija na Kosovu i u Srbiji nije mnogo bolja, s obzirom na “redovno nasilje” među njima.

Malo ko na zapadnom Balkanu sumnja da EU nudi najbolji ekonomski dogovor za budućnost njihovih zemalja, što je naglašeno referencama Von der Leyen o finansijskom paketu od 6 milijardi eura za region. Ali izazov za lidere koji odmjeravaju političku cijenu neophodnih reformi je da je lista zahtjeva duga i niko zapravo ne zna koliko bi to moglo trajati”, objašnjava se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare