Fizičar Saša Ceci na primjeru jajeta pojasnio kako dolazi do implozije

Vijesti 24. jun 202311:49 0 komentara
N1

Saša Ceci, fizičar i viši stručni saradnik Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu je za N1 objasnio šta ustvari znači pojam implozije i kako do nje dolazi. Pojasnio je kako je implozija utjecala na podmornicu Titan u kojoj je život izgubilo pet ljudi.

Kako je kazao Ceci, implozija i eksplozija imaju dosta zajedničkih stvari.

Implozija i eksplozija imaju dosta zajedničkih stvari, nije čudo da ih ljudi porede i miješaju. Eksplozija se događa u bombi ili motorima naših automobila kada neki materijal unutra počne izgarati, u tom izgaranju stvara produkte kojih ima ogromna količina i plinoviti su i stvaraju pritisak. Ako ima bilo koji dio koji se može rasprsnuti ili pomaknuti, taj pritisak će napraviti nekakav rad. Implozija je gotovo identična stvar samo je razlika da visoki tlak nije unutar nečega, nego oko nečega. Implozija je kao eksplozija prema unutra“.

Dodaje da se unutra moglo dogoditi svakakvih problema.

Podmornice idu do dosta manjih dubina i uzmu balastnu vodu u sebe i potonu. Ona se može istisnuti zrakom pod pritiskom. To je princip sličan balastu kod balona. Moglo se unutra dogoditi svakakvih problema, ali dokle god je bio unutra zrak, batiskaf bi izronio na površinu. Ono što se moralo dogoditi da on ostane na dnu jeste da je voda ušla unutra“.

“Ako je voda uspjela na bilo koji način prodrijeti unutra, znači da je moralo biti oštećenja na podmornici”, dodao je Ceci.

Na primjeru jajeta se može objasniti implozija.

Šta god da napravimo s jajetom, razbit će se. Podmornice i batiskafi su valjkasto uglastog oblika. Ako kvrcnemo jaje, razbit će se. Onda je interesantno, uzmete jaje u ruku i pritisnete ga cijelom rukom, ono ne puca i ostaje cijelo. To je ono što se događa sa batiskafom na velikoj dubini, pritisak je sa svih strana i dokle god je ljuska neoštećena, on funkcionira“.

Šta je moglo poći po zlu, ne mogu tačno reći. Moguće da je bilo oštećenje nekako ili na onom dijelu gdje se prozor spaja sa materijalom, tu su obično slabe točke. Ovdje imamo puno veće pritiske, ogromna sila pritiščće sve dijelove i kada popusti, razlika atmosfera pritiska iznutra i vana, zdrobit će sve iznutra“, dodao je Ceci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!