FMUP i MUP KS o najavi blokade “međuentitetske linije” i “pripremi napada”

Vijesti 31. aug 202313:20
N1

Skup "Srpska pred sud" prvobitno je bio planiran ispred Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu, ali je MUP Kantona Sarajevo odbio njihov zahtjev iz sigurnosnih razloga.

No, nakon toga je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao građane RS da sutra u 18 sati dođu na “međuentitetsku granicu” na mirno okupljanje koje organizuju kao podršku za Milorada Dodika. Također, pozvao je na “mirnu blokadu” saobraćaja u trajanju od pola sata.

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za N1 su kazali kako su spremni pružiti svaki vid asistencije i podrške MUP-u KS.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova spremno je pružiti svaki vid asistencije i podrške Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u osiguranju javnog reda i mira s obzirom na to da je održavanje javnog reda i mira isključiva nadležnost kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova. Policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Fatmir Hajdarević poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se generalno podigao stepen sigurnosti građana”, kazali su za naš portal.

Odbacili su navode o uključenosti u “pripreme za nerede i napad na Srbe” koji bi se okupili ispred Suda BiH, kako je naveo Radanović.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Federalna uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u potpunosti odbacuju navode o pripremi nereda i napada na građana Bosne i Hercegovine ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine, bez obzira kojoj oni etničkoj grupi pripadali. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Federalna uprava policije imaju kapacitete da poduzmu sve mjere i radnje kako ne bi došlo do kršenja zakona naše zemlje”, naveli su.

Organizator protesta za Dodika pozvao na mirne blokade duž “entitetske granice”

Naveli su kako pozivaju građane BiH da ne nasjedaju na zlonamjerne i lažne navode.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pozivaju građane Bosne i Hercegovine, bez obzira u kojem bosanskohercegovačkom entitetu imali prijavljeno mjesto prebivališta, da ne nasjedaju na zlonamjerne, tendenciozne i lažne navode kojim je cilj unošenje nemira među građanima Bosne i Hercegovine. Posebno upozoravamo kako je izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti krivično djelo kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, kazao nam je šef Kabineta ministra FMUP-a Ervin Mušinović.

Direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić, nakon obavljenih konsultacija s ministrom unutrašnjih poslova Ramom Isakom, stavio je kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova na raspolaganje policijske službenike Federalne uprave policije, a koji su spremni pružiti asistenciju u slučaju bilo kakvog narušavanja javnog reda i mira.

“Posebno ističemo kako je održavanje javnog reda i mira isključiva nadležnost kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova te da Federalna uprava policije raspolaže kapacitetima da u tom kontekstu pruži asistenciju i pomoć”, navode iz FMUP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad