Formiran Savjet za ustavnopravna pitanja pri Kabinetu Denisa Bećirovića

Vijesti 24. jan 202319:22 1 komentar
Predsjedništvo BiH

Pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića formiran je Savjet za ustavnopravna pitanja s ciljem razmatranja određenih pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH.

Savjet razmatra aktuelna pitanja iz oblasti ustavnopravnog poretka, o čemu daje sugestije i mišljenja koja član Predsjedništva BiH Denis Bećirović može uzeti u obzir prilikom donošenja odluka u funkciji ostvarivanja prava i dužnosti člana Predsjedništva BiH. Rad članova i ostvarivanje funkcija Savjeta za ustavnopravna pitanja zasniva se na pro bono osnovi.

Konstituirajućoj sjednici prisustvovalo je 19 pravnih stručnjaka iz oblasti pravne nauke, pravne struke i prakse, među kojima su akademici i profesori pravnih fakulteta, koji su izrazili spremnost da svojim znanjem, iskustvom i praktičnim djelovanjem daju doprinos razmatranju najvažnijih pitanja koja se odnose na dalji demokratski razvoj Bosne i Hercegovine i ubrzanje njenog napretka u evroatlantskim integracijama.

Predsjedništvo BiH

Savjet je posebno razmotrio aktuelna pitanja zakonskog uređenja državne imovine. U vezi s tim, Savjet je stanovišta da uređenje državne imovine u konačnici mora biti pravno, a ne političko pitanje, da ono mora biti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i zakonom, kao i sa odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Za predsjednika Savjeta za ustavnopravna pitanja imenovan je dr. Nedim Ademović, ekspert za ustavno pravo, saopćeno je iz Press ureda Predsjedništva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare