Formiranje vlasti u FBiH: Tri moguća scenarija, svaki teži od prethodnog

Vijesti 20. dec 202221:36 1 komentar

Centralna izborna komisija završila je proces izbora svih delegata u Dom naroda Federacije. Nakon što prođe proces eventualnih žalbi Sudu BiH, otvara se prostor i za sazivanje konstituirajuće sjednice, međutim tek tada kreću problemi. Kako, nakon Schmidtovih izbornih pravila izabrati predsjednika i potpredsjednike Federacije, ako većinu u jednom od klubova ima stranka koja nije dio vladajuće koalicije? Mnogi smatraju da bi visoki predstavnik mogao ponovo intervenisati ili će Federacije ostati u političkoj blokadi do daljnjeg. Podsjećamo da je aktuelni saziv Vlade na čelu s Fadilom Novalićem ušao u petu godinu tehničkog mandata.

Centralna izborna komisija je odlučila. Četiri nedostajuća delegata iz klubova Srba i Ostalih, pripali su SDP-u. Time je priveden kraju proces izbora ovog zakonodavnog tijela. No, ostao je prostor za žalbe, kao i žal pojedinih članova CIK-a za tim što prema novim izbornim pravilima, pojedini kantoni imaju znatnu veću zastupljenost u Domu od ostalih.

“Mislim da ukoliko ovakva zakonska rješenja ostanu na snazi moramo uobziriti i to ili generalno zakonodavac ukoliko bude mijenjao Zakon da malo povede o tome računa”, kazao je Željko Bakalar, član CIK BiH.

Dom naroda Federacije od sada će činiti 80 delegata. Po 23 u klubovima Srba, Bošnjaka i Hrvata, te 11 u Klubu Ostalih.

“U nedelju imamo božićne blagdane, onda naredna sedmica 26. i 27. se prenosi sa nedelje. Ono što, ako bi se uopšte moglo očekivati da se konstituirajuća sjednica dogodi u ovoj godini to je kraj iduće sedmice 28., 29. ili 30”, kazao je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH.

Kada na red dođe izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije, kreću problemi. SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka, dok Osmorka nema dovoljno ni da predloži kandidata. Blokade su izvjesne smatraju u SDP-u, te očekuju da DF koji ima jednog delegata u navedenom Klubu, stane na njihovu stranu. Ili da Schmidt dovrši posao do kraja.

“Smatram da sve one stranke pa čak i DF koji se opredijelio kako je rekao za građansku državu, to im je bio slogan, očekujem da ne podrže tu vrstu blokade u Klubu Bošnjaka i da vrlo jasno izađu sa svojim stavom gdje Parlament koji su izabrali građani, odnosno većina u Parlamentu, bude upravo tijelo koje će izglasati novu Vladu. To bi bio put i borba za građansku državu, poštovanje ljudi koji su glasali i onih koji imaju većinu”, kazao je Igor Stojanović, delegat u Klubu Srba (SDP).

Ključno je pitanje, napominje Stojanović, ko ima u Parlamentu većinu da vodi državu. Ističe i da stranke Osmorke imaju znatno više delegata generalno od SDA. Lider ove stranke, Bakir Izetbegović je pak uporan – SDA je pobjednik.

“Ima kontrolnu ruku u Domu naroda u bošnjačkom Klubu u Domu naroda ukoliko DF ostane s nama”, kazao je Izetbegović.

Albina Zuhrića, delegata u Klubu Ostalih (DF), pitali smo ko bi mogao blokirati?

Zuhrić: Pa to samo može uraditi SDA, nisam siguran u ovom trenutku, ali moja je pretpostavka da hoće.
N1: Hoće li DF u tome pomoći?
Zuhrić: Mi tu nemamo šta pomoći, nas se tu ne pita.
N1: Dobro ali DF može pomoći Osmorki koja nema 11 delegata?

Zuhrić: To može. Ali evo da ovako postavim pitanje je li se vama čini normalno da DF da svoj glas kako bi u poziciju moći došao gospodin Konaković?))

Tri su moguća scenarija, svaki teži od onog prethodnog. Ili da Parlamentarna skupština BiH izmijeni Izborni zakon ponovo, ili sveobuhvatan politički dogovor unutar Federacije ili novi intervencionizam visokog predstavnika.

“Ovo je vrlo bitno pitanje zato što od njega zavisi predlaganje i potvrđivanje imenovanja predsjednika i potpredsjednika Federacije koji opet poslije toga trebaju da na neki način utiču na formiranje Vlade. To je pitanje od interesa svih građana, prevazilazi interes bilo kojeg pojedinačnog kluba naroda i u svakoj normalnoj parlamentarnoj demokratiji organ koji je manjinski treba i nužno da pregovara sa većinskim”, smatra Nedim Ademović, advokat.

Treba istaći da je sastav Vlade Federacije nepromijenjen od 2014. godine. Na čelu je kadar SDA Fadil Novalić, protiv kojeg se već neko vrijeme pred Sudom BiH vodi proces u predmetu “Respirator”, zbog postojanja sumnje da je dio koruptivne afere. Tokom godina, dva ministra u Vladi su preminula, a jedna ministarsku poziciju zamijenila ambasadorskom. Na njihove pozicije nije niko imenovan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare