Forti i Šteti u Minsku predstavljeni novi trolejbusi

Vijesti 30. sep 202114:49 > 15:16 0 komentara
Instagram

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta u Minsku su se informirali o procesu proizvodnje novih vozila kojim će se značajno unaprijediti javni gradski prijevoz u Sarajevu.

Osim što će biti opremljeni najsavremenijom opremom, jedna od osnovnih karakteristika novih sarajevskih trolejbusa je da imaju mogućnost autonomne vožnje do 20 kilometara, što znači da će moći voziti i na određenim autobuskim linijama, odnosno na saobraćajnicama koje nisu pokrivene kontaktnom mrežom.

“Sarajevo će uskoro na raspolaganju imati 25 potpuno novih, niskopodnih trolejbusa koji će biti opremljeni najsavremenijom opremom i imati mogućnosti korištenja na autobuskim linijama u gradu”, rekao je Forto.

Novi trolejbusi imaju kapacitet minimalno 130 putnika i najmanje 35 sjedećih mjesta, opremljeni su naprednim sistemima naplate karata i brojanja putnika, video nadzorom, pristupom osobama sa invaliditetom, klima uređajem, LED osvjetljenjem i povećanim komforom u vožnji, dok će biti ugrađen i određen broj USB priključaka za mobilne telefone.

Modeli posljednje generacije

“Model ponuđen Kantonu Sarajevo je model posljednje generacije, veoma sličan električnim autobusima koje ova kompanija proizvodi. Trolejbusi će imati mogućnosti vožnje sa punim kapacitetom bez kontaktne mreže u dužini do 20 kilometara. To je odlična pretpostavka za normalizaciju autobuskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo. Kompletna isporuka svih vozila se očekuje do jula 2022. godine”, istakao je ministar Šteta.

 

U trolejbuse će biti ugrađena najsavremenija elektro-oprema, a bit će napravljeni prema aktuelnim evropskim standardima i normama. Kao pogon će se koristiti pouzdani i dugovječni elektromotori koji zahtijevaju minimalno održavanje.

Ministar Šteta je u januaru ove godine potpisao Ugovor za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa. Na međunarodnom tenderu koji je proveden u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, izabrana je firma BKM Holding iz Bjelorusije. Ukupna vrijednost potpisanog Ugovora iznosi 14.014.914 eura.

BKM Holding je jedan od vodećih proizvođača vozila za javni prijevoz na električni pogon u Istočnoj Evropi. Kompanija, pored trolejbusa, proizvodi i električne autobuse i tramvaje, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!