Forto o mogućnosti rekonstrukcije državne vlasti: Znate kako je u BiH, i ja sam jedan dan bio premijer KS – drugi dan nisam

Vijesti 02. jul 202412:52 0 komentara
F.Z./N1

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto govorio je danas o najavama rekonstrukcije vlasti na državnom nivou, a koje su počele nakon što je mandat petog kandidata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske pripao Nenadu Vukoviću.

Forto ističe kako je u teoriji sve moguće.

“To je nešto što tek treba da donese politička realnost u narednim mjesecima. Dosad nisu vođeni nikakvi razgovori, nisu ni najavljeni, ali vi znate kako je u BiH… Nešto što bude danas, ne bude za nekoliko mjeseci i to govorim iz pozicije nekog ko je bio smjenjivan u Kantonu Sarajevo – jedan dan sam premijer, drugi dan nisam. To je politička realnost, ne samo u BiH, nego u svim demokratskim društvima”, kazao je.

Nakon što je Naša stranka pripremila prijedlog za drugačiji način izbora sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Forto je kazao kako je riječ o procesu koji je transparentniji i kvalitetniji, po ugledu na mnoge druge zemlje u svijetu.

Istaknuo kako je Ustavni sud BiH generalno vrhunska državna tema kao temelj državnosti BiH i temelj funkcionisanja bh. pravnog sistema.

“Prošli smo svi epizode s napadima na integritet Ustavnog suda, posebno iz RS, koji se očitovao kroz razne zahtjeve – tipa da se strane sudije uklone bez izmjene Ustav, što Ustav ne dozvoljava jer su oni ustavna kategorija, a ako se dogovorimo da mijenjamo Ustav, to je druga stvar. Mi smo željeli da proces kojim je upravo izabran jedan član Ustavnog suda kroz Parlament FBiH u skladu sa zakonom da ga unaprijedimo na način da bude transparentniji i kvalitetniji – nema tu neke visoke politike. Čim u parlamentu glasate za nešto, to je politička odluka. Ustavni suci u svijetu se najčešće biraju tako što se glasa u parlamentu. U Sjedinjenim Američkim Država kad se ustavni sudac bira, on prolazi kroz javno saslušanje zastupnika u Kongresu i u Senatu, koji postavljaju pitanja o njegovom svjetonazoru, o pravnoj praksi, o ključnim pitanjima u društvu. Mislimo da bi nešto od toga trebalo uvesti i u sistem u BiH ili ovdje gdje trenutno to pokrećemo, u FBiH, da već sljedeći odabrir ustavnog suca koji bi se mogao desiti već do kraja godine, jer, koliko znam, neki članovi Ustavnog suda odlaze u penziju, bilo bi bolje da se to radi na bolji i transparentniji način”, kazao je Forto.

Osvrnuo se i na sastanak državne koalicije BiH, ponovivši stav Naše stranke, a to je da su prioriteti budžet i plan rasta.

“Nećemo razgovarati o stvarima koje se ne odnose na bolji život građana cijele BiH i jučer smo upravo insistirali na tome da se govori o budžetu, o planu rasta, o finansijama, o projektima i mislim da je to put naprijed, dok se možda ne stekne neko povjerenje koje u ovom trenutku realno ne postoji”, dodao je.

Izrazio je i žaljenje jer u NSRS nema zastupnika ispred Naše stranke.

“Da budemo puno glasniji oko ovih pitanja, ali u ovom trenutku, kako tamo nemamo predstavnike, teško je kritikovati sa strane”, kazao je te dodao: “Vrijednosno je puno pametnije posvetiti se stvarnom životu građana, njihovom ekonomskom napretku, sigurnosti i perspektivi kako se ne bi pakovali i išli u EU, gdje je očito nešto bolje.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!