Forto o “Respiratorima”: Presuđeni kriminalac nema šta tražiti u emisijama i govoriti šta misli o sopstvenoj presudi

Vijesti 30. jan 202418:43 2 komentara
N1

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto za N1 je danas komentarisao, između ostalog, šta se dešavalo na sastanku u Laktašima nakon oprečnih informacija sa različitih strana nakon sastanka. Forto je kazao da se razgovaralo o mnogo stvari, ali da je u javnost izašao dokument koji je neautorizovan. Također, prokomentarisao je presudu u slučaju "Respiratori".

Forto je na početku kazao da je danas održan sastanak u Evropskoj komisiji.

“To je bila neka vrsta ‘follow-upa’, dakle naknadnog rada nakon posjete visokih zvaničnika BiH, u smislu rasprave oko zakona. Radni sastanak je bio. Bio je šarolik sastav na sastanku, bila je Trojka i HDZ”, kazao je Forto.

Ustavne i izborne reforme, da li se o tome razgovara?

Zavisi koga pitate. Ako pitate EU imate jasnih 14 prioriteta gdje je navedeno šta je sve potrebno. Nigdje ne piše, ovo je najvažnije, a ovo možete kasnije. Svi su izlistani prioriteti. Ako govorimo o izmjenama Izbornog zakona; postoje tri; politička, ovo oko CIK-a i treći integritet koji će unaprijediti izborni proces. U sve te tri se može razgovarati. Stav Trojke, mislim da ne griješim, jeste da biranje članova Predsjedništva. Iako HDZ insistira da to riješimo bez mijenjanja Ustava, mi nismo za to da se nešto riješava parcijalno. Zašto bi rješavali samo jednu dimenziju, mi insistiramo da se rješava kroz Ustav da se implementiraju sve presude“, dodao je.

“Sjedimo za istim stolom, svako govori šta je njemu najvažnije. Mi smo ušli u situaciju gdje je jednoj stranci to najvažnije pitanje. Moramo slušati i moramo razgovarati. Ja ne diktiram javni prostor, ja bih volio da se priča o digitalizaciji i dobrim stvarima koje smo uradili”, smatra Forto.

“Najveći broj uslovljavanja koja sam dosada čuo je iz Banjaluke. To je jednostavno način rada. Zato stalno održavamo kontakte i pričamo o svemu. Jedino što će se usvojiti je ono što se dogovori”, istakao je.

PROČITAJTE JOŠ

Laktaši, dogovor ili razgovor? Šta je istina?

Ovo prvi put govorim, nisam se još izjasnio. Ja nisam u politici 100 godina. Samo sam jednom doživio da sjedite sa partnerima, dogovarate se i razgovarate cijeli dan i dogovorite kako idete dalje. otvore se vrata, ispred čekaju kamere i osoba s kojom ste se dogovarali kaže nešto sasvim drugo. Sada ja gledam u čudu. To nam se dešavalo kada smo formirali vladu Šestorke, to je DF radio. Ovo je prvi put da se desilo da smo sjedili, razgovarali i onda izađe u javnost dokument koji je neautorizovan. Košarac nije bio na sastanku, ja sam bio i govorim vam kako je bilo“, ističe ministar Forto.

“Razgovaralo se o puno stvari, moramo o svemu i konkretno stav o izboru članova Predsjedništva jeste da se ide u izmjenu Ustava kako bi uradili cijeli paket za to pitanje iz Izbornog zakona”.

Jedini razlog što se taj sastanak desio jeste naša šansa u martu. Dajte da dogovorimo izmjene zakona o sukobu interesa.

Presuda u slučaju Respiratori?

Mislim da presuđeni kriminalac nema šta tražiti u emisijama i govoriti šta misli o sopstvenoj presudi. Presuđenog kriminalca dovodite u emisiju da se brani i glumi heroja i Robin Hooda. Podsjećam vas, svi želimo da zaboravimo pandemiju, nevjerovatno je da u trenutku kada je cijeli svijet stao, kada su blokirani gradovi, države, granice u svijetu i u tom trenutku neko odluči da će pribaviti korist nabavkom medicinske opreme“, kazao je Forto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare