Forto: Zatvorit ćemo sve klinike i ordinacije koje nemaju potrebnu dokumentaciju

Vijesti 15. nov 202111:41 > 11:51 4 komentara
Edin Forto (N1)

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, oglasio se povodom smrti djevojčice Džene Gadžun koja je preminula juče nakon operacije očnog kapka u privatnoj poliklinici u Sarajevu te rekao kako će uraditi sve da se to nikad više nijednom djetetu ne ponovi.

Kao premijer Kantona Sarajevo, kao roditelj i kao čovjek želim izraziti najiskrenije saučešće porodici. Ne mogu zamisliti kako se osjećaju ni dubinu tuge koja ih je opteretila. Iskreno želim da pravda u vezi s njihovim djetetom izađe na vidjelo i da se to nikad više nijednom djetetu ne ponovi. Ne samo da želim, nego ću i uraditi sve na tom polju“, istakao je Forto.

Nemamo još potpun uvid u inspekcijske i druge nalaze u vezi s ovom tragedijom, ali ćemo postupiti u skladu s onim što ti nalazi budu tvrdili. Zatvorit ćemo sve klinike i ordinacije koje nemaju svu potrebnu dokumentaciju za zakonski potpuno čisto poslovanje. Nereguliranost privatnih klinika je samo po sebi problem, ali nam također govori da javno zdravstvo nije odgovorilo na sve potrebe sugrađana, pa ih se prisiljava na privatne aranžmane“, naveo je premijer Forto.

Podsjetimo, djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun koja je pala u komu nakon operacije u privatnoj poliklinici u Sarajevu preminula je jučer ujutro. imala je dvije i po godine.

O ovom tragičnom slučaju su se oglasili i iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kako je kazala portparolka Azra Bavčić, Tužilaštvo KS će nakon analize prikupljenje medicinske dokumentacije, nalaza obdukcije, potrebnih vještačenja, analize izjava više osoba te drugih radnji dokazivanja koje se poduzimaju, utvrditi da li ima elemenata krivične odgovornosti u vezi sa liječenjem i smrti djevojčice.

“Zbog zaštite postupka, a sukladno Zakonu o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postpuku, Tužilaštvo Ks ne može davati više informacija”, kazala je Bavčić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare