Forto: Poskupljenje plina od 37 posto je prevelik udar, subvencionirat ćemo pola

Vijesti 12. jan 202212:53 1 komentar
N1

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto govoreći o poskupljenju plina, rekao je da je KS time nagradila Federalna vlada, ali da je namjera da Vlada KS pola ukupnog povećanja od 37 posto pokuša subveniconirati.

“Vlada Federacije BiH nas je nagradili već početkom novembra, iako smo dobili na proljeće uvjeravanja, da su oni nakon što su zamijenili dobavljača, da će umanjiti troškove 25 posto, nama se desilo povećanje”, rekao je Forto.

Povećanje plina je ukupno 37 posto za KS koji 80 posto troši svih količina plina u BiH.

“Nismo dobili jasnu kalkulaciju kako dolazi do konačne cijene. Možda je ovo stvarno realna cijena, ali nisam siguran”, naveo je.

Istaknuo je da očekuje da će Vlada KS jedan dio ovog poskupljenja subvencionirati, jer 37 posto je prevelik udar.

“Nama ovo nije samo ekonomsko pitanje, nego i pitanje zaštite okoliša. Dat ćemo sve od sebe da bar pola ovog povećanja bude subvencija, a jedan dio ćemo morati proslijediti kao povećanje cijene i Toplanama, jer Sarajevogas je distributer u KS, koje će morati raditi korekciju cijena grijanje za Toplane, a građani koji se griju direktno na plin također mogu očekivat određeno povećanje”, naglasio je premijer KS.

Podsjetio je da je namjera da Vlada KS pola ukupnog povećanja od 37 posto pokuša subveniconirati, što će se pokažati jasno na računima.

Inače, sutra će Vlada KS direktno komunicirati na ovu temu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad