Forto: Utvrdit će se odgovornost u GRAS-u, slijedi 70 krivičnih prijava

Vijesti 06. aug 202118:23 > 18:44 3 komentara

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, u emisiji N1 govorio je i stanju u Našoj stranci, kandidaturi za njenog predsjednika, radu Vlade KS, vakcinaciji, kvarovima na vodovodnoj mreži, ali i GRAS-u.

Forto je ranije pozivao građane da se vakcinišu navodeći da su sada na udaru nevakcinisani. Pitali smo ga da li je Sarajevo spremno za još jedan udar?

“Istraživanja pokazuju da je oko 90 posto slučajeva teških slučajeva izazvano time što se građani ne vakcinišu. Mi smo spremni za još jedan val i naš četvrti val bi mogao biti između oktobra i januara prema procjenama stručnjaka i evo vakcine su stigle, imamo vremena da povećamo stepen imunizacije”, naveo je Forto.

Mjere za SFF

Najavljeno je i to da će se Sarajevo Film Festival odvijati pod posebnim mjerama, ali ipak se mogu očekivati velike gužve na ulicama i u kafićima. Forto je pojasnio koje su to mjere Vlade KS za suzbijanje širenja zaraze.

“Mjere koje trenutno važe u KS su one koje važe na cijeloj Federaciji BiH. Kanton Sarajevo je jedan od rijetkih koji ih je poštovao i pooštravao. Teško je imati kapacitet inspekcije i kontrolisati sve mlade ljude koji dođu u kafanu i prostore i pozivam ih da se prije svega vakcinišu i da ako ništa barem što više borave vani. Ne postoji represivni aparat koji može toliko iskontrolisati toliki broj objekata”, dodao je.

Upitali smo i da li je poznato kako će se odvijati nova školska godina?

“U ovom trenutku ide se redovno u školu ako ovakva situacija ostane, a ako se slučajno pogorša onda ćemo mijenjati mjere”, naglasio je Forto.

O stanju u Našoj stranci

Forto je potvrdio da je on jedini kandidat za predsjednika Naše stranke.

“Drago mi je da imam povjerenje i čast da imam veliki broj nominacija. Ja nisam dobio ni zvanično informaciju, a ovaj mandat će trajati do 2023. godine kada će se mijenjati novi predsjednik”, istakao je Forto.

Amra Zulfikarpašić je nakon brojnih kritika i zahtjeva za njeno isključenje, napustila Našu stranku. Tim povodom je uputila kritike rukovodstvu, pojedincima koji su se “osilili” pod takvim rukovodstvom te navela da je Naša stranka pobjegla od onoga što je trebala biti. Forto je kazao da je Zulfikarpašić naišla na neslaganje s određenim ljudima u stranci.

“Nije svejedno da ona odlazi, moramo se boriti za svaku osobu koja vjeruje u ideju Naše stranke. Međutim, moram reći da je to jedan normalan proces i kroz cijeli naš politički život da ljudi odlaze. Možda sada ulazimo u jednu novu fazu, u septembru je kongres i nadam se da ćemo se svi pritegnuti i prigrliti i idemo u novu pobjedu”, naveo je.

Zulfikarpašić je kazala i to da bi na čelu Naše stranke radije vidjela Srđana Mandića umjesto Edina Forte koji se kandidovao za utrku predsjednika. Pojasnio je zašto smatra da je on dobar izbor za ovu funkciju jer je Forto preopterećen obavezama premijera KS.

“U BiH i regijama i svijetu je sasvim normalno da predsjednik stranke vrši i izvršnu funkciju”, kratko je prokomentarisao.

“Kojović i nepoznavanje geografije”

Odgovorio je i zbog čega nije došao na sastanak s načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem.

“Ovom priliku se načelniku izvinjavam stvarno nisam znao da insistira da budem na tom sastanku i vjerovatno bih preraspodijelio obaveze i došao. Insistirao je da tema sastanka bude prije svega saobraćaj u mirovanju i da se nađe rješenje parking mjesta. Evo ja ga pozivam da sjednemo i da se dogovorimo”, kazao je Forto.

Kojović je jučer napisao da je Jelah u Krajini, a Forto je naveo da je to bio samo lapsus.

“On je sto puta bio u Krajini i više puta smo zajedno bili. Mislim da je to simpatično i da je to jedan lapsus koji se desio na Twitteru i da nije tako mislio već da je njegova objava imala sasvim drugu konotaciju”, istakao je Forto, a na pitanje voditeljice da li je uredu da parlamentarac sa primanjima od 5.000 KM ne poznaje geografiju, naš sagovornik je rekao “da se to može svakome desiti”.

Šta će biti s GRAS-om?

Haris Zahiragić (SDA), zastupnik u Skupštini KS jučer je predvidio da će trojka na vlasti uskoro postati dvojka. Forto je poručio da je trenutna koalicija izuzetno jaka.

“Imam osjećaj da smo ‘kao beton’ i pravo stabilni. Ne osjećam ni sekundu poremećaja u koaliciji. Postoje neke nesuglasice, ali sve to radimo profesionalno”, rekao je Forto.

Komentarisao je jučerašnje radove Vodovoda i kanalizacije te 24-satni nestanak vode u velikom dijelu Sarajeva.

“Vjerovatno se moglo bolje komunicirati iz Vodovoda i kanalizacije i tražit ćemo da se utvrdi činjenica zašto je to toliko trajalo, ali se prekid vodosnabdijevanja morao desiti Znamo da je to najvažniji projekt ViK-a i iz nekog razloga je došlo do produženja tih radova”, naglasio je.

Forto nije precizirao da li je tačno da preduzeće GRAS ide u stečaj.

“Radimo sve što je u našoj moćži da gradski prijevoz ne dođe u pitanje. GRAS je došao u pitanje prije nego smo mi postali kantonalna vlada. Nastojimo utvrditi odgovornost svih pa tako slijedi 70 krivičnih prijava vezanih za GRAS i kroz to će se otkriti šta se desilo u ovom preduzeću i šta se desilo u njemu. Dolaze nam novi autobusi i tramvaji i mi to moramo sve smjestiti u novu firmu, a ne u GRAS. Dalje ćemo vidjeti hoće li ova firma u stečaj”, poručio je Forto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare