Forto za N1: Da bi bošnjački kandidat u Srebrenici imao šansu mora biti jedan

Vijesti 07. jun 202408:00 > 08:13 0 komentara

Privid funkcionisanja Savjeta ministara i državne koalicije u BiH, neusvajanje budžeta, proces digitalizacije, saobraćajna infrastruktura, ali i političke tenzije – teme su razgovora sa predsjednikom Naše stranke, ministrom komunikacija i prometa u Savjetu ministara BiH, Edinom Fortom.

Ministar je na početku razgovora komentirao nepostizanje suglasnosti u Vijeću ministara da se građanima Poljske, Rumunije i Slovenije koji su na teritoriji BiH omogući glasanje sa Europski parlament, zbog protivljenja ministara iz Republike Srpske, kazavši da vjeruje kako će uslijediti diplomatske posljedice.

Vidjeli ste reakciju Slovenije, ne mogu to objasniti, ne vidim kako to korespondira s bilo čim”, kazao je, dodavši da ne razumije obrazloženje ministara koji su kazali da su glasali na taj način zbog podrške tih zemalja Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

To je politika koja ne vodi nikud”, smatra Forto.

Naglasio je kako vanjska politika BiH nije usaglašena već godinama, s Predsjedništvom BiH u kojem postoji mehanizam “2 protiv 1”, gdje jedan član uvijek ima mogućnost povlačenja vitalnog nacionalnog interesa, ali tu je i Ministarstvo vanjskih poslova i Vijeće ministara sa svojim ovlastima. “Naš politički sistem je proizveo 2-3 vanjske politike, nažalost to je tako”, dodao je.

Forto je komentirao i izjave predsjednika Republika Srpske, Milorada Dodika, koji se trenutno nalazi u Rusiji gdje očekuje sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom, a kazao je da će pokušati saznati planove od Putina kojima bi se i on prilagodio.

To je nešto sto ne radi čak ni Srbija. To je pokušaj da se iz SNSD-a, ali uglavnom iz Banjaluke, da se izveze neka vrsta cirkuske politike, to je izvoz politike koja je očito udarila u zid unutar BiH”, zaključio je.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi je prilikom svoje nedavne posjete BiH kazao kako u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru svi moraju raditi zajedno da bi se usvojili zakoni na EU putu Bosne i Hercegovine, kako bbi zemlja dobila europski novac. Ima li nade za koaliciju na državnom nivou?

Koalicija je puno puta proglašena završenom, ali Vijeće ministara održava sjednice, parlament funkcioniše. Želim se nadati da nešto što je svima interes, čak i suprotnim politikama… Ne mogu da vjerujem da ćemo se odreći bespovratnih sredstava koja značajno mogu uticati na život građana i konkretne projekte”, rekao je Forto.

Složio se s konstatacijom da nema “suštinskog djelovanja” u posljednjih mjesec-dva, ali je naglasio da se Vijeće ministara ne sastaje samo kako bi pokazalo da funkcioniše i da ne dnevnom redu sjednica postoji veliki broj tačaka tehničke prirode. Izrazio je nadu da će se i državni budžet uskoro naći na dnevnom redu.

Kada je u pitanju kašnjenje u usvajanju budžeta, naglasio je kako su “neke stvari očigledne” i da je na sceni “vrsta političkog pritiska”.

Ja to zovem politički pritisak. Bilo kakva ucjena ili politički pritisak neće proizvesti ništa. Ako neko ne uputi budžet a to mu je posao on mora odgovoriti po koju će cijenu to uraditi”, dodao je.

Govoreći o europskom putu BiH i odnosu Europske unije prema zemlji, Forto smatra da je “EU fer prema BiH u procesu pridruživanja”, te da se našoj zemlji nudi sve ono što su i druge zemlje prošle.

Koliko je OHR konzistentan s tom politikom?

OHR nije europsko pitanje, to je pitanje funkcionisanja BIH, da otkoči procese koji se ne daju otkočiti političkim procesom upravo zbog uvođenja blokada koje su etničke grupe u BiH dobile u Dejtonu. Duh Dejtona je da svako može zablokirati sve, a duh OHR-a da to otkoči“, ističe Forto, i dodaje da se upravo to desilo izmjenama Izbornog zakona, “što se moralo davno desiti”.

O projektu ceste Sarajevo-Podgorica preko Šćepan Polja

“Cesta se nalazi na proširenoj mreži europskih cesta i mogu se dobiti značajna sredstva. Nedavno sam išao u Budvu tim putem i svaki put inzistiram da svi idu tom cestom da vide bruku i sramotu, kako su povezana dva glavna grada. Danas smo najavili raspisivanje tendera za most u Šćepann Polju, to je početak rješavanja cijele sporne rute. Ono što se treba dogoditi je financiranje sa Svjetskom bankom, radi se o 100 miliona eura, koji će riješiti dio od Šćepan Polja do skretanja kod Foče, ali i popraviti cestu od Foče do Sarajeva. Ova cesta se najavljuje od 1983., otišlo je u legendu, nešto poput pruge u Hrasnici. Riješili smo Hrasnicu, riješićemo i ovo”.

O zajedničkom bošnjačkom kandidatu u Srebrenici?

“Da bi  bošnjački kandidat imao šansu mora biti jedan i to je jasno, i iskreno se nadam da će biti jedan kandidat u Srebrenici ne zato jer nekog preferiram, već zato što mislim da bošnjački kandidati koji su pobijeđivali u prošlosti su zagovarali u Srebrenici politiku suživota i pomirenja, zbog toga bi bilo dobro da se okupe oko jednog kandidata i da on pobijedi”.

BHRT i RTV FBiH su potpisali sporazum, radi li se o privremenom ili trajnom rješenju?

“Privremeni način prikupljanja pretplate traje otkad je RTRS odlučio da pokuša uništiti sistem naplate, tako što je samovoljno izišao iz sistema naplate. Agonija traje od 2017. i od tad traje privremeno rješenje. Naš europski uslov je trajno, stabilno financiranje javnog servisa, to se može riješiti novim zakonom na državnom nivou, na moderan način, mnogi su europski modeli i nadam se da ćemo to uskoro riješiti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!