FOTO Ambasador Murphy se poklonio žrtvama genocida u Srebrenici

Vijesti 10. jul 202412:15 0 komentara
N1/F.Z.

Danas se u Memorijalnom centru Potočari održava komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici, dan pred kolektivnu dženazu i ukop posmrtnih ostataka još 14 identificiranih žrtava genocida.

Tabuti s posmrtnim ostacima jučer su prevezeni u Potočare, gdje će ih porodice spustiti u mezar na vječni počinak. Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy i ove je godine u Potočarima, gdje se pridružuje preživjelima u ispraćaju žrtava i odavanju počasti.

Prethodno se ambasador Murphy zajedno s građanima i predstavnicima međunarodne zajednice poklonio žrtvama genocida tokom prolaska kroz glavni bh. grad.

Sjedinjene Američke Države nastavljaju podržavati sve one u BiH koji i dalje traže voljene osobe izgubljene u genocidu u Srebrenici i ratu 1992-95.“, kazao je tom prilikom Murphy.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Među bijelim nišanima je i 14 novoiskopanih mezara u koje će 11. jula biti spušteni posmrtni ostaci novoidentifikovanih žrtava genocida. Bit će ukopani pored očeva, braće, amidža…

14 žrtava, među njima dva brata i maloljetnik

Među 14 žrtava koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi ove godine nalaze se i dva brata i maloljetnik.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 28 godina nakon njegove smrti, ekshumirani su tek prošle godine, u maju 2023. godine.

Ubijen je u julu 1995. godine na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na području općine Srebrenica. Bit će ukopan uz svoga brata Hazima koji je ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će za sada biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Ove godine će zajedno biti ukopani braća Efendić – Hasib i Ćamil. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, Kula i Potočara i to 2011. i 2006. godine. Oni će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata Edhema koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!