(FOTO) Jean Todt u Sarajevu u okviru UN-ove kampanje za sigurnost cestovnog prometa: Trebamo više o tome pričati

Vijesti 17. jul 202411:28 0 komentara
F.Z. / N1

U Sarajevu, u zgradi Vijećnice održana je press konferencija u okviru UN-ove Globalne kampanje za sigurnost cestovnog prometa.

U okviru digitalne projekcije, ispisane su poruke kojima se nastoji podići svijest vozaca o važnosti sigurnosti na cestama. “Uvijek vežem pojas tokom vožnje”, “Nikad ne vozim umoran”, “Ne koristim telefon tokom vožnje”, “Vozim polako” samo su neke od ispisanih poruka, koje promovise 14 svjetski poznatih ličnosti, kao sto su Didier Drogba, Novak Đoković, Marc Marquez, Patrick Dempsey, Charles Leclerc, Naomi Campbell..

F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1

“Saobraćajne nesreće su ubica broj jedan sto se tiče mladih ljudi. Svake godine nastrada 1,2 miliona ljudi u saobracajnim nesrećama. Nedovoljno se o tome govori. Trebamo glasnije pričati kako da poboljšamo situaciju sto se tiče sigurnosti u saobraćaju. Treba više raditi na edukaciji, boljoj primjeni zakona, više policije”, poručio je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za sigurnost na cestama, Jean Todt.

Cilj je smanjiti broj udesa do 2030.godine rekla je rezidentna koordinatorica, Ingrid Macdonald i dodala:

“Suočeni smo sa tom tihom pandemijom kada je riječ o broju saobraćajnih nesreća, što je veliki udarac i na ekonomiju. U poređenju sa EU prosjekom, broj saobraćajnih nesreća u Bosni i Hercegovine se udvostručio, zbog čega Bosna i Hercegovina gubi jednu milijardu evra godišnje”, poručila je Macdonald.

“Grad Sarajevo se pridružuje ovoj kampanji 17 dana nakon što je ista počela u Njujorku”, rekla je gradonacelnica Sarajeva, Benjamina Karić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!