(FOTO/VIDEO) N1 saznaje: Opsežna akcija se nastavlja, pretres i u prostorijama FUP-a?

Vijesti 22. apr 202412:28 > 12:58 1 komentar
N1/F.Z.

U tri grada u Bosni i Hercgegovini provodi se akcija "Black Tie 2". Akcije je povezana s predmetima otvorenim uz pomoć dokaza iz kriptovanih aplikacija poput Skya i Anoma.

Aktivnosti privođenja i pretresa, vrše se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba.

Kako nezvanično saznajemo navodno pretresaju i prostorije FUP-a, kao i kancelariju v.d. direktora Vahidina Munjića.

Navodno među osumnjičenim je i Munjić, no zvanične potvrdne još uvijek nema.

Kako je ranije za N1 potvrđeno policija u Zenici pretresala je u zgradi Kantonalne bolnice Zenica i jednoj teretani u Crkvicama.

U prostorije MUP-a KS su privedena određena lica te je unesen određen broj dokumentacije. U nastavku pogledajte fotografije.

F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1

Ranije smo naveli da su u akciji koju provode MUP Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva BiH privedeni su Mustafa Selmanović, šef Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije i biznismen Gordan Memija.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima „Pranje novca“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“propisana Karivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada SIPA-e sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno bezbjednosnom agencijom BiH a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK i HNK.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol, saopćeno je iz SIPA-e.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare