(FOTO) Nevjerovatni prizori: Gomile otpada skupljaju se na branama, plutaju predmeti iz jablaničkih kućanstava

Vijesti 08. okt 202412:55 0 komentara
Bljesak.info

Nevjerovatne količine smeća, otpada, mulja, ostataka kuća i predmeta iz njih nakon velikih padavina, poplava i klizišta, skupljaju se pred Hidroelektranom Grabovica i Jablanica.

U otpadu pred branom u Grabovici, piše Bljesak.info, vidljivi su i predmeti iz domova koji su uništeni u klizištima.

Bljesak.info
Bljesak.info
Bljesak.info
Bljesak.info

Tim Federalnog vodnog inspektorata obišao je teren s, kako je saopćeno, “posebnim osvrtom na čišćenje nanosa i ugroženosti akumulacija u dolini Neretve”.

“Tom prilikom su, s mobilnim timom Elektroprivrede BiH, obišli akumulacije i konstatirali da se sav plutajući otpad sakuplja uz branu na HE Grabovica i HE Jablanica, te da Elektroprivreda BiH ima ugovor s ovlaštenom firmom o uklanjanju ove vrste otpada. Aktivnost prikupljanja plutajućeg otpada će se nastaviti do daljnjeg, a trenutno nisu evidentirane posljedice po hidroelektrane”, navodi se u saopćenju.

Iz FUZIP-a dodaju da su federalni vodni inspektori, kako bi se spriječilo istovar čvrstog otpada u vodotoke, akumulacije i na obale na lokacijama gdje se vrši sanacija, izdali preporuku da se što prije označi lokacija za deponiju čvrstog kamenog i zemljanog materijala, a s ciljem preveniranja štete po hidroelektrane, eventualnih začepljenja ili novih poplava uslijed podizanja nivoa vodotoka deponiranjem otpada u vodotoke i na obale.

Sve informacije pratite na našem LIVE BLOGU

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!