(FOTO) Performans u Sarajevu: Gavrilo Princip, Franz Ferdinad i Sofija prošetali gradom

Vijesti 28. jun 202413:21 0 komentara
N1 BiH

Na današnji dan prije 110 godina u Sarajevu je ispaljen metak koji je odredio sudbinu milionima ljudi u cijelom svijetu. U Sarajevu je član tajne organizacije Mlada Bosna Gavrilo Princip izvršio atentan na austrougarskog prijestolonasljednika i nadvojvodu Franju Ferdinada i njegovu suprugu Sofiju. Ovaj atentat poslužio je kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Danas je upriličen glumački performans Sarajevo Reborn. Naime, ulicama glavnog grada defilirali su značajne ličnosti iz bosanskohercegovačke historije. Turisti nisu propustili priliku da se slikaju sa Ferdinandom, Sofijom i Gavrilom.

”Moramo napomenuti da ne zauzimao strane niti veličamo bilo koga, želimo da pokažemo kako naš grad i naša država imaju bogatu historiju, jer je ovaj događaj napravio preokret i počeo je svjetski rat”, rekao je za Enes Kozličić, glumac koji je danas u ulozi Franza Ferdinanda.

N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH

”Lijepo je obilježiti historijski trenutak. Kada smo napravili krug u autu svi gledaju i mašu, ovakve turističke atrakcije su dobrodošle i mislim da ih treba i više”, izjavila je za N1 Elma Juković, glumica koja je danas u ulozi Sofije.

Također, vrijedi istaći da je u Muzeju Sarajeva otvorena izložba pod nazivom “Posjetioci o Muzeju”, koju potpisuju Mirsad Avdić i Muamer Fazlić. Ova izložba predstavlja zbirku utisaka posjetilaca Muzeja Sarajevo 1878-1918, prikupljenu tokom godina. Ulaz za sve posjetitelje je slobodan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!