(FOTO) Počeo 13. Sarajevo Business Forum: BiH je oduvijek bila mjesto susreta kultura

Vijesti 22. maj 202410:46 0 komentara
F.Z. / N1

Uz prisustvo zvaničnika, poslovnih lidera, ekonomskih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, te drugih zemalja u Sarajevu je počeo prvi dan 13. Sarajevo Business Foruma.

Prisutnima se prvi obratio predsjednik Uprave BBI Banke, Alek Bakalović, koji je naglasio važnost uvezivanja investitora i preduzetnika.

“Sarajevo Business Forum je u ekonomskom i društvenom smislu najznačajniji doprinos BBI banke društvu. Želimo da podstaknemo prekogranične veze i prenos znanja i tehnologija, te identifikujemo slabosti i prednosti u našoj privredi. Tokom održavanja Foruma razgovaracemo o načinu privlačenja stranih investicija. Željeznička infrastruktura koja je u prošlosti zanemarivana je tema o kojoj ćemo govoriti. Jasno je da je država do sada zanemarivala ovu temu. Sa našim partnerima iz USAID istražićemo turističku oblast, sa posebnim aspektom na zdravstveni turizam”, rekao je između ostalog, Bakalović.

F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković istakao je kako je ovaj poslovni forum jedan od najznačajnijih privrednih događaja u zemlji i regionu, te da je BiH oduvijek bila mjesto susreta kultura gdje su se ljudi sastajali i razmjenjivali poslovne veze. Dodaje i da se trenutno cijela regija Zapadnog Balkana nalazi se na raskrsnici.

“Odlučni smo da prevaziđemo probleme sa kojima se ekonomija BiH suočava. U jednom veoma kratkom roku od 13-14 mjeseci pokazali smo šta razgovor i kompromis mogu BiH donijeti, u tom procesu možda smo gubili političke poene, ali građani su dobili bolje prilike. Trebalo bi više da razgovaramo o svojoj budućnosti, a da se manje svađamo oko svoje prošlosti”, rekao je Konakovic i podsjetio da smo još uvijek jedina zemlja izvoznik električne energije u regionu sto je čini konkurentnom na tržištu. U svom izlaganju govorio je o sektoru turizma koji nudi širok spektar za ulaganje, te o činjenici da BiH ima talentovanu radnu snagu u oblasti IT industrije.

Premijer FBiH, Nermin Nikšić u svom obraćanju istakao je važnost ulaganja u zelenu energiju, te da je neophodno istražiti prilike i izazove koje oblikuju naše poslovno okruženje.

“Kada govorimo o društveno ekonomskim činjenicama, treba istaći da se suočavamo sa brojnim promjenama, ovo se odnosi na klimatske promjene, migracije, promjene na tržištu rada.. Potrebno je da budemo agilni, inovativni i fleksibilni. Vrlo je važno naglasiti potpuno opredjeljenje Vlade FBiH za ubrzane Euroatlantske integracije naše zemlje. Ulaganje u zelene energije je ključno za tranziciju. Odlučno djelovanje na polju zelene energije je izvor održivog razvoja i prosperiteta. Razvoj FBiH i BiH mora biti koncentrisan na stvaranje proizvoda sa višom dodanom vrijednosti, sto će privući i investitore”, rekao je Nikšić.

Sarajevo Business Forum uključivaće panele i prezentacije u oblasti poslovanja i investiranja, a trajace do 23. maja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!