(FOTO) Položeno cvijeće na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva: Brojni građani prisustvovali ceremoniji

Vijesti 07. maj 202414:12 0 komentara
N1/F.Z.

Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva - 5. maj trajno je proglašen Danom žalosti u Kantonu Sarajevo prošlogodišnjom odlukom Vlade Kantona Sarajevo. Tim povodom, Vlada KS-a u koordinaciji sa Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, organizirala je danas polaganje cvijeća i odavanje počasti na trgu kod Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Prisutnima se obratio Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, poručivši: Volite ovaj grad i ovu državu, ostajte ovdje i ostvarite svoje snove.

Ovo spomen obilježje je simbol stradanja djece, potvrđuje, opominje i obavezuje, da je 1992. godine izvršena agresija na državu Bosnu i Hercegovinu i da je ovaj grad 1425 dana bio u opsadi u jednom paklu kada su zločinci s okolnih brda na jedan brutalan način ubijali građane Sarajeva, ubijeno je 11.541 naseg sugrađana od čega 1.601 dijete”, podsjetio je Grabovica na početku obraćanja.

Podsjetio je i na neke gorke ratne trenutke koji su ostavili trajne posljedice.

Djeca su ubijana na brutalan način, rekao bih sistematski s namjerom, ciljano. Da je tako govori mnogo argumenata, ubijani su u raznim prilikama, u potrazi za vodom, hranom, na spavanju u kućnom ambijentu, u školi, a rekao bih u najvećem broju slučajeva tokom druženja, igre, kad bi bilo neko primirje i oni bi izlazili da se druže i opuštaju, zločinci bi to koristili i ubijali ih u grupama”, naglasio je Grabovica.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1 BiH

Istinu 1990-ih, dodao je, potrebno je čuvati na odgovarajući način.

Poručio je mladim generaicjama da je važno da poznaju istinu.

Jer oni drugi koji su spremni počiniti opet zlo, oni kreiraju svoju istinu, ako im ne odgovorimo na pravi način, i ako je ne budemo promovirali. A pored ovog načina promoviranja potrebno je to još intenzivirati kroz institucije”, rekao je Grabovica.

Na kraju je imao i poruku za djecu.

Volite ovaj grad i državu, jer ljubav je vrlo važna za bolji život, i ovaj grad i ovu državu. Ako ih budete voljeli i čuvat ćete je na dobar način. Ostajte ovdje i želim vam da ostvarite snove”, zaključivši, pozivajući na minutu šutnje za one čiji su snovi prekinuti tokom rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!