(FOTO/ VIDEO) I dalje nepovjerljivi i zatvoreni: Mještani Gornje Maoče frustrirani etiketom terorizma

Vijesti 02. jul 202419:13 0 komentara

Gornja Maoča dugo godina je važila za jedno od mjesta u Bosni i Hercegovini u kojima su policijske aktivnosti bile učestale. Iz ovog mjesta je i Nusret Imamović, čovjek s američke crne liste. Nakon što je vrbovao mladiće da odlaze na ratišta u Siriju i Irak, i sam je napustio Bosnu i Hercegovinu. Iz ovog mjesta je i Mevlid Jašarević krenuo u teroristički pohod na američku ambasadu. Danas mještani Gornje Maoče trpe posljedice. Etiketa potencijalno po sigurnost opasnog mjesta, ostala je trajna. Naša ekipa ih je danas posjetila.

Nekih pola sata od Srebrenika, tabla je za Maoču. Upravo dotle je i asfalt. Table za Gornju Maoču pak nema. Gdje prestaje asfalt, kreće makadam, tim putem nekoliko kilometara dolazimo do sela. Ovdje nema signala. Niti za pozive, ni za internet. Kuće zatvorene, bez vanjskih aktivnosti mještana. Došli smo u vrijeme podne namaza.

N1 BiH

Na zvuk ezana pristižu vjernici. Prvi put se čuje graja dječaka koji su s očevima krenuli na molitvu. Prvi put i mi pokušavamo uspostaviti komunikaciju.

Uoči podne namaza pokušali smo razgovarati s nekoliko odraslih muškaraca i svima je bilo neugodno. Jedan od njih nam je kazao da sačekamo drugu, kako kaže, braću da dođu. Drugi pak kaže da žuri na molitvu. Treći nas je pitao ko nam je dao dozvolu da snimamo. U konačnici niti jedan nije stao pred kameru.

Ipak, kad je namaz završen, prilazi jedan od starijih mještana Gornje Maoče. Nije se dao snimati. Ime mu je Mersed. Odmah je rekao da sa ženama neće razgovarati, obraćajući se mojim kolegama, kaže da ga ljuti što smo došli sada, nakon incidenta u Beogradu. Pita zašto i danas, nakon burne prošlosti ovog mjesta, i dalje svi prstom upiru u njih. Tu više nema pomoći. Mašinerija propagande je upaljena, i ona se ne gasi, kaže.

N1 BiH

“Naša priča je šuplja, ništa od toga nema, koliko smo mi puta demantovali, koliko smo puta nešto dokazivali, iznosili, sve, i to je jedan dan, drugi dan je gotovo, ta mašinerija iz Srbije, Hrvatske, pogledajte hrvatske medije, šta oni pišu…”, rekao nam je.

Ne piše se, kaže Mersed o tome kada dobrovoljci iz Bosne idu u Ukrajinu na ratište. I tu nas ispraća iz sela. Na putu smo sreli, još jednog mještanina, čobana. Također želi ostati anoniman. Kaže kako u Gornjoj Maoči žive uglavnom od poljoprivrede i stočarstva. S komšijama iz susjednih naselja, tvrdi, imaju dobre odnose. Pitali smo, dolazi li policija? Tvrdi ponekad, rade svoj posao, i to je to. Otišli smo u Gradsku upravu Srebrenik. Nuseret Šerifović zadužen je za kontakt s Gornjom Maočom. Nema problema u komunikaciji. Vlasti su uradile asfalt u samom centru naselja. Planiraju se i novi infrastrkturni projekti.

“Oni uređuju onako kako oni misle da treba, nismo imali, evo ja kako radim u lokalnoj zajednici u Srebreniku već 11 godina, nismo imali problema nikakvih, kada oni nešto trebaju oni se lijepo obrate dopisima, dođu na sastanak, ono što možemo uradimo”, naglasio nam je Nusret Šerifović iz Gradske uprave Srebrenika.

N1 BiH

Kritikovao je Mersed iz Gornje Maoče i aktuelnu i bivšu vlast na višim nivoima. No, zanimljivo je i da na posljednjim Općim izborima niko iz ove zajednice nije iskoristio pravo glasa.

“Oni imaju taj stav da oni ne glasaju, ne izlaze na izbore, šta je razlog tome, to je njihovo, ali ja kada sam onako malo razgovarao, kažu, naša bi zajednica razbila jedinstvo”, dodao je Šerifović.

Grad Srebrenik nema prijava o tome da djeca iz Gornje Maoče kada se steknu uslovi za to ne pohađaju školu. Bez preciznih podataka su i o tome koliko mjesto uopšte broji stanovnika. Ono što smo i mi jasno primijetili tokom posjete jeste da su i dalje nepovjerljivi i zatvoreni prema onima koji nisu dio te zajednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!