(FOTO/ VIDEO) Na današnji dan prije 16 godina ubijen je Denis Mrnjavac, emotivno obraćanje majke: “Moje dijete je nedužno izbodeno…”

Vijesti 06. feb 202411:43 > 18:16 0 komentara

Na današnji dan prije 16 godina preminuo je Denis Mrnjavac, 16-godišnji srednjoškolac koji je na povratku iz škole kući brutalno pretučen u prepunom tramvaju te su mu nanesene teške tjelesne povrede od kojih je 6. februara 2008. preminuo.

Njegovi napadači bili su trojica mladića Berin Talić (19), Ademir Lelović (18) i Nermin Sikirić (17).

Dvije godine kasnije Sikirić je osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo, a Lelović i Talić proglašeni su krivima za pomaganje tada maloljetnom Sikirici. Lelović je dobio 15, a Berin Talić četiri godine zatvora.

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda kojom je Lelović osuđen na 15 godina zatvora, dok je Taliću kazna povećana sa četiri na 10 godina.

Denis je postao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja, a građani su nekoliko puta izazili na ulice, tražili promjene zakona, veću sigurnost i slobodu.

Denisova majka Ana Mrnjavac i prijatelji i ove godine okupili su se na tramvajskoj stanici na kojoj je ubijen. Odali su počast i položili cvijeće.

F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1

U izjavi za medije Ana Mrnjavac je kazala:

“Prošlo je 16 godina i dalje je nevjerica i tuga. Takve stvari se i dalje dešavaju u gradu. Moje dijete je nedužno izbodeno i nije imalo pomoći ni od koga. Preteško i pretužno. Šta mogu sve da kažem. Sami vidite sve… Ništa se nije promijenilo za ovih 16 godina. Kompletan sistem je zakazao”, kazala je Mrnjavac.

Potom je dodala:

“Uvijek se sve priča kada se desi neki novi Denis, onda se sjetimo svega, ali šta konkretno je učinjeno i sami znate. Svi su zakazali…”. 

Više u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!