(FOTO/ VIDEO) Od “rata tajkunima” do muzičkih numera: Šta stranke u BiH poručuju svojim sloganima?

Vijesti 06. sep 202411:48 0 komentara
N1 BiH

Neki su od 6. septembra objavili "rat tajkunima", a neki muzičke numere. Ukoliko vas izbjegne jedno ili drugo, njihova lica i motivirajuće poruke kao i hvalospjevi sa ulica zasigurno neće. Evo šta vas sve očekuje u narednih mjesec dana.

Dakle, od danas pa narednih 30 dana poznata i manje poznata politička lica moći ćete vidjeti na ulicama širom Bosne i Hercegovine. Predizborna kampanja je i zvanično počela.

Stranke i kandidati će imati u narednom vremenu priliku predstaviti svoje programe i kandidate sve do 5. oktobra, kada nastaje predizborna šutnja koja će trajati 24 sata.

Također, putem društvenih mreža je već od jutros krenula promocija te razni video materijal.

U nastavku vam donosimo samo neke od poruka pojedinih političkih partija.

Krenimo do Stranke Demokratske Akcije. Tokom ove godine odlučili su se za slogan “Izbor naroda- sada je jasno zašto”.

SDA

Odmah nakon ponoći krenule su i objave Naroda i pravde. Ove godine su se odluči na kratak sloga: “Bolje.”

Politička partija Rame Isaka Snaga naroda je imala nešto opširnije saopćenje putem društvenih mreža. Kao i prethodno navedene stranke i oni obećavaju bolje ljude i novu energiju.

Njihov slogan je: “Narod u srcu, budućnost u rukama”. 

Između ostalog, naveli su kako na njihovim listama nisu “istrošena politička imena”.

“Lista kandidata Snage naroda uistinu je jedna nova i drugačija energija. Na njoj se nalaze mladi, obrazovani i iskusni ljudi, a što je najvažnije to nisu istrošena politička imena željna funkcija. Naprotiv, to su ljudi koji su spremni biti u službi svojih sugrađana kako bi kroz angažman u Gradskom vijeću unaprijedili uslove života za sve građane”, naveli su.

Demokratska fronta kao svoj slogan ove godine će koristiti: “Energija promjene”. 

Naša stranka se tokom ove predizborne kampanje odlučila na nešto drugačije. Objavili su pjesmu pod nazivom “Dobri ljudi”, to je ujedno i njihov slogan: “Dobri ljudi”. 

Naša stranka

SDP BiH u svom sloganu tvrde da rade odgovorno. Naime, njihov slogan glasi “Nastavljamo odgovorno”.

Draško Stanivuković kao kandidat za gradonačelnika u Banjaluci oglasio se putem društvenih mreža i time započeo svoju predizborni kampanju.

Njihov sloga je samo pod nazivom: “Djela”. 

“DJELA su kulminacija života i politike! U ove četiri godine stvaramo djela po kojima će Banjaluku pamtiti mnoge generacije u narednim decenijama. Naš najveći rad je bio podrška našoj porodici!

Uz preko 20 direktnih mjera za pomoć porodici, stvorili smo grad idealan za svačiji život, obraćajući pažnju na svakog člana porodice.
Za naše vrijeme nastale su nove razglednice grada i novi simboli, upravo oni koji Banjaluci daju novi pečat i novi izgled. Uz mnogo volje, motivacije i snage, spremni smo da nastavimo dalje, da stvaramo radove sutra za bolju, ljepšu i novu Banjaluku”, naveo je Stanivuković.

Jelena Trivić na čelu sa Narodnim frontom kao protukandidat Draška Stanivukovića imala je nešto žustriju poruku.

“U oktobru počinjemo rat protiv tajkuna. Tajkunima će biti zabranjen ulazak u prostorije Gradske uprave, a biće izvršena i revizija svih ugovora koje su preduzeća u njihovom vlasništvu potpisala sa Gradom. Vratićemo Banjaluku narodu!”, navela je.

Srpska demokratske stranka (SDS) otvoriće predizbornu kampanju danas, 6. septembra na Trgu Krajina u Banjaluci.

U Banjoj Luci je SNSD prvi dan izborne kampanje obilježio je simboličnim lijepljenjem prvog plakata. Plakat su zalijepili predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i kandidat ove stranke za gradonačelnika Banjaluke Nikola Šobot.

HDZ Bosne i Hercegovine širom Mostara imao je svoje plakate što možete vidjeti u video snimku.

“Razvojan, moderan, siguran! Grad Mostar”, navodi se u njihovom sloganu.

Jedno je sigurno da na osnovu ovih slogana političkih stranaka birači teško će moći da shvate kako i na koji način političari misle da riješe njihove probleme ukoliko dođu na vlast. No, na kraju cijele balade građani će presuditi da li su ovi slogani istrošeni, “recikilirani” i bez snage da privuku.

CIK BiH: Ovjereno ukupno 296 političkih subjekata

Lokalni izbori će biti održani 6. oktobra ove godine. CIK BiH je ovjerio ukupno 296 političkih subjekata za lokalne izbore, od toga 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata i 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina i devet listi nezavisnih kandidata.

Ovjereno je ukupno 26.089 kandidata od čega su 25.703 kandidata za skupštine općina. Kad je riječ o kandidatima za načelnike, odnosno gradonačelnike bilo je 386 kandidata, od čega 29 žena.

U birački spisak je upisano 3.400.204 birača, od čega je 44.789 građana registrovano da glasaju izvan Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!