(FOTO) Vreća kupusa skuplja od kile mesa

Vijesti 16. okt 202411:38 0 komentara
N1 BiH

Sa oktobrom i hladnijim danima domaće tržnice preplavio je kupus, a u potragu za najboljim glavicama za kace pošle su i domaćice. Na banjalučkoj Novoj pijaci svaki prodavac garantuje za svoju robu. Varaždinac, futoški, vakufski, cerox – ako pitate trgovce svaki je najbolji i provjeren. Cijena im od štanda do štanda varira.

Kupus cerox, hibrid koji se uzgaja na ornanicama lijevče polja prodaje se za marku po kilogramu i uglavnom u gajbama. Trgovac nam kaže, dobro se pokazao i kao ribanac, a i kao podloga za sarmu. Čini se da je u pravu, jer nam tvrdi da robe više nema, jer je prodao cijeli izlog. Nove glavice, stižu mu sutra.

U Banjaluci su najpopularnije sorte za kace futoški i varaždinac. Oba se prodaju u vrećama. Futoški je polubijeli i pakovan je u vrećama od oko 12 kilograma. Najčešće se prodaje po cijeni od 13 KM po vreći. Varaždinac je skuplji, najčešća mu je cijena 20 KM, pakuje se u vreće od 15 kilograma, mada ukoliko se kupci bace u potragu na nekim štandovima ga mogu naći i za 15 maraka po vreći.

N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH

Popularan izbor domaćica je i vakufski kupus. U cjenovnom rangu on je “zlatna sredina” i košta 15 KM po vreći.

Ove godine cijene kupusa su nešto veće nego lani. Varaždinac je prošle godine npr. bio oko 12 maraka po vreći. Ko je poranio sa kiseljenjem i ove godine ga je mogao naći po toj cijeni.

“Sve je otišlo, pa mora i kupus, ali nije drastično. Ja obično kiselim futoški i ove godine ga svi hvale. Ne žalim da platim i koju marku skuplje ako je roba dobra i ako neće propasti u kaci”, kaže nam Milica koja je sa suprugom poranila ne bi li ugrabila što kvalitetnije vreće, jer zima kuca na vrata, a zna se da je kiseli kupus odličan za zdravlje.

Osim toga mnoge će stomake u tmurnim zimskim danima usrećiti sarma ili podvarak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!