Fotografija „Kad ja skočih na Bentbaši“ dobitnik nagrade „Tomislav Trojak“

Vijesti 04. feb 202220:12 0 komentara

Tarik Saletović iz Sarajeva dobitnik je nagrade „Tomislav Trojak“ za najbolju sportsku fotografiju u Bosni i Hercegovini u 2021. godinu. Organizacijom dodjele nagrada najboljima Centar kreativnih aktivnosti Tuzla pokušava afirmisati sportsku fotografiju i posebno mlade fotografe.

Tarik Saletović nekoliko godina se bavi fotografijom. Kaže da mu je nagrada „Tomislav Trojak podtsrek i motivacija u daljnjem radu. Njegova fotografija „Kad ja skočih na Bentbaši“ bila je najbolja ove godine.

“Fotografija je nastala na Bentbaši u Sarajevu na skokovima u augustu. Ovo na fotografiji je Evald Krnić porijeklom iz Crne Gore i on je bio pobjednik tih skokova. Fotografija je nastala uz posao ali drago mi je da je baš ova fotografija pobjednika tih skokova”, kazao je Saletović.

Drugo mjesto osvojio je mladi fotograf Ahmed Bešić iz Tuzle, a treće Husein Šljivo iz Bugojna.

“Najteže je pratiti fudbal jer 90 minuta moraš pratiti šta se dešava na terenu i to fotografisati. Rukomet je malo zahtjevniji jer moraš hvatati njihove pokrete u letu i fotogtrafisati. I oprema mora biti kvalitetna da bismo mogli sve to zabilježiti. za sve to moramo imati dobru opremu”, naveo je Ahmed Bešić, dobitnik nagrade „ Tomislav Trojak“.

“Sportska fotografija je zahtjevna i traži neke druge vještine. Ne samo znanje rukovanja opremom. Sigurno su te vještine pokazali nagrađeni ali i većina fotoreportera”, kazao je Robert Andrejaš, predsjednik žirija.

Na ovogodišnji konkurs prijavilo se 27 autora sa 49 fotografija. Autori su iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Tuzle, Zenice, Srebrenice, Širokog Brijega, Lukavca, Banovića, Bihaća, Bugojna, itd. Cilj ove nagrade je višeznačajan.

“Prvo da sačuvamo sjećanje na pokojnog Tomislava Trojaka za sve ono što je svojom fotografijom donio Tuzli i BiH te da ponovo afirmišemo sportsku fotografiju kako bi se mlađi naraštaji bavili njome”, kazao je Nedim Salaharević,  iz Centra kreativnih aktivnosti Tuzla.

Tomislav Trojak bio je jedan od najpoznatijih bh.fotografa koji je zabilježio brojne utakmice i sportska takmičenja pa i zimsku olimpijadu 1984.godine u Sarajevu te naslov evropskog prvaka košarkašica Jedinstva Aide 1989.godine u Firenci. Dosadašnji dobitnici nagrade sa njegovim imenom su Denis Ruvić (2018.), Aleksandar Čavić (2019.), Jelena Đurđević (2020.) Ivan Šebalj (2021.) te Tarik Saletović ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!