Fra Ćiro o uspjehu Mate Rimca: Znate li vic o Muji i velikom križu

Vijesti 14. jul 202119:02 4 komentara

Za Livno se kaže da je najosunčaniji grad u cijeloj zemlji. Upravo u ovom gradu rođen je Mate Rimac, inovator koji pomjera granice i poduzetnik koji je sa svjetskim brendom Bugati osnovao novu automobilsku kompaniju Bugatti-Rimac.

Na obroncima i u podnožju brda Bašajkovac smješteno je Livno. Mirni bh. gradić karakterističan je zbog svojih prirodnih ljepota, bogatog biljnog i životinjskog svijeta. Osim toga ovaj grad je do sada iznjedrio brojne talente. Među njima posebno je značajno ime – Mate Rimac. On je 2009. godine osnovao kompaniju Rimac automobili. Sada uspostavlja saradnju čak i sa Bugattijem.

“Rimac automobili su prije 12 godina bili jedan čovjek u garaži. Sada, kombinacijom naših prednosti i Bugatti sa svojom poviješću i već etabliranim tržištem, mi sa svojom tehnologijom i drugačijim pristupom, agilnim razvojom i Porscheom sa svojom jačinom – možemo nevjerovatne stvari raditi”, poručuje Mate Rimac.

Mate Rimac
Mate Rimac, u sredini (N1)

Rimac automobili sada su lansirali superatomobil pod imenom Rimac Nevera. Ovaj električni automobil sa 1.914 konjskih snaga može ubrzati do 100 km/h za 1,85 sekundi. Vijest o uspjehu Mate Rimca posebno je odjeknula u Livnu. Ljetopisac iz Livna i autor sedam knjiga fra Ćiro Lovrić ističe da ovakav inovator nije zabilježen. Rimca još nije upoznao, ali će uskoro jer se Mate vjenčao sa Katarinom, rodicom fra Ćire.

“Tako da mi je sada još draži. Ne razumijem se puno u to, ali ono što pročitam u dnevnim novinama je: jedan automobil košta dva miliona eura. Zar to može biti? Ja samo mogu aplaudirati na to. Nadam se da je sve onako pozitivno kako se priča”, navodi fra Ćiro Lovrić.

Iako je napravio svjetski uspjeh, Mate Rimac nije zaboravio svoj rodni kraj. U Livnu je pokrenuo tehnološki park u kojem pomaže mladima da pokrenu svoj biznis. 30 osoba je trenutno tu zaposleno. Marin Mamuza je u okviru ovog parka uspio razviti svoj biznis.

“To znači jako puno, to je podrška svima nama mladima da nismo sami na svom putu. Linolejt je jedno mjesto gdje se mi mladi okupljamo. Lakše je tada, nego da smo sami na vjetrometini, da tako kažem. A kroz sami poslovni inkubator na raspolaganju su beskamatne pozajmice”, kaže Marin Mamuza, poduzetnik.

Njegov brend je Continental Adventure, turistička agencija koja nudi i marketinške usluge. Ove godine su zaposlili još pet osoba.

“‘Radimo ture sa divljim konjima, električnim biciklima, odnedavno imamo paraglajding. U izradi smo smještaja za goste. Što se tiče naše turističke situacije situacija je više nego dobra”, dodaje Mamuza.

U okviru tehnološkog parka koji je razvio Rimac brojni mladi su pokrenuli održiv biznis. Svi građani u Livnu ističu da su ponosni što je neko iz njihovog grada napravio svjetski uspjeh.

Dizajniranje i proizvodnja električnih hiper automobila visokih performansi i dalje će biti glavna opsesija Mate Rimca. Sa druge strane njegov primjer je, poručuju građani, pokazatelj kakve talente imamo. No, uglavnom ih prepoznamo, kaže fra Ćiro, tek kada odu iz zemlje.

“Neka naš jedan čovjek iz Livna napreduje. Mogu jednu priču ispričati: Pitali Muju šta misli o tome što je u jednom mjestu podignut veliki križ. On je rekao: To je jedan veliki plus za našu BiH. To je pravi plus. Neka Mate Rimac bude plus za našu BiH. I neka to ide dalje”, poručio je fra Ćiro Lovrić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare